350 har meldt om rusa foreldre

Barnevernvakta i Tønsberg kan fatte vedtak om midlertidige omsorgsovertakelser, men de forsøker først å søke hjelp i nettverk rundt familien. Fra venstre: Fungerende leder Vibeke Arnesen og konsulent Ellen Dalin. Foto: Paal Even Nygaard

Barnevernvakta i Tønsberg kan fatte vedtak om midlertidige omsorgsovertakelser, men de forsøker først å søke hjelp i nettverk rundt familien. Fra venstre: Fungerende leder Vibeke Arnesen og konsulent Ellen Dalin. Foto: Paal Even Nygaard Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Moren til to små barn var så ruset, at Barnevernvakta måtte ta affære. Henvendelser om rus hos foreldre har de fått 350 av i år.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Tidligere i sommer fikk barnvernvakta inn en anonym bekymringsmelding. Ei mor med to mindreårige barn var så ruset at det måtte tas affære, mente innringeren.
Rus der små barn er involvert sjekker vi ut. Her viste det seg å stemme, sier Vibeke Arnesen, fungerende leder ved Barnevernvakta i Vestfold.
Så langt i år har de fått 350 henvendelser om rus hos foreldre. Dette fordeler seg på 26 barn spredt over hele fylket. Arnesen kaller det en typisk og tilbakevendende sak, særlig om sommeren, når foreldres rusbruk er mer synlig for omgivelsene.
Sommeren kan være en utfordring i mange familier, fordi barna mister struktur i hverdagen, og bruken av rusmidler er mer utbredt. Samtidig er hjelpeapparatet i kommunene mindre i ferietiden, sier Arnesen.

Det viktigste er at barn og unge vet at vi fins.

Forsøker nettverk først

En annen type konflikt som gjerne oppstår om sommeren, er uenighet mellom foreldre om hvor barna skal være i ferien. I tillegg har Barnevernvakta også økt pågang fra turister om sommeren.
Hvis meldingen stemmer, forsøker de først å finne midlertidige tiltak i nettverket rundt barna, som for eksempel andre familiemedlemmer. Går ikke det, kan det være snakk om plassering i beredskapshjem eller institusjon.
I saken med de to små barna fant de en løsning i nettverket rundt.
– Vi er usikre på om dette skjedde jevnlig. Og selv om en sak er ny for oss, kan den være kjent i de lokale barneverntjenestene, sier Arnesen.

LES OGSÅ: Alle på vakta er fagutdannet

Ikke bare akutt

Barnevernvakta er et interkommunalt tilbud på kveldstid, natt og helger, når de lokale barneverntjenestene er stengt.
De ansatte vurderer om henvendelsene er akutte, bistår ved behov og i noen alvorlige tilfeller fatter de vedtak om midlertidige omsorgsovertakelser, i samarbeid med påtalemakten og politiet.
Men som oftest går det ikke så langt. Både barn, foreldre og andre foresatte kan ringe, og ringer, når de er i en vanskelig situasjon. Da kan Barnevernvakta gi råd og veiledning, men også vurdere å besøke hjemmet.
Vi er ikke noen som farer hardhudet rundt omkring, understreker konsulent Ellen Dalin.
– Det viktigste er at barn og unge vet at vi fins, og at de kan få hjelp. I neste omgang kan vi kanskje formidle hjelp til de voksne, sier Vibeke Arnesen.

LES OGSÅ: Tett samarbeid

Artikkeltags