Advarer mot irske asfaltarbeidere

Skatteetaten og politiet har aksjonert mot irene flere ganger tidligere. Her er arbeidet blitt stoppet ved en Sandefjord-bolig. 
Arkivfoto: Skatteetaten

Skatteetaten og politiet har aksjonert mot irene flere ganger tidligere. Her er arbeidet blitt stoppet ved en Sandefjord-bolig. Arkivfoto: Skatteetaten

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Planlegger du å legge stein eller asfalt på gårdsplassen din i sommer? Ikke benytt irske stein- og asfaltarbeidere, sier underdirektør Arvid Bullen i Skatt Sør.

DEL

Irene har vært i Vestfold i flere år, og de klarer alltid å skaffe seg jobber – hovedsakelig fordi folk tror at de kan spare penger på å hyre irene svart.

Del på Facebook

– Det er kommet en lovendring fra 2011, der den enkelte oppdragsgiver har et mye større ansvar enn tidligere. Dersom man betaler 10.000 kroner eller mer kontant til arbeiderne, risikerer man å komme i konflikt med skatteetaten, sier Bullen.

Skal foregå via bank

Den nye loven krever at alle betalinger over 10.000 kroner skal foregå via bank.

– Irene er høflige og hyggelige når de skaffer seg jobber, men kan fort bli aggressive dersom de ikke får oppgjøret sitt i kontanter. Det har flere opplevd. Vil man være sikker på at dette skal foregå lovlig, skal betalingen foregå via en bank, sier Bullen.

Svart betaling = anmeldelse

Dersom det kan bevises at en oppdragsgiver har betalt svart for et arbeidsoppdrag, risikerer vedkommende å bli anmeldt til politiet for avgifts- og skatteunndragelser.

Kvaliteten på arbeidet som irene gjør – både med asfaltering og steinlegging – er av meget slett kvalitet, påpeker han.

– De rapportene vi har mottatt, viser at de gjennomgående gjør veldig dårlige grunnarbeider. De tar seg ikke tid til å fundamentere skikkelig, og da blir det raskt settinger i arbeidet. De er også kjent for å dumpe ting der de jobber, slik at du kan få det problemet på nakken også, sier Bullen, og ber potensielle oppdragsgivere vurdere følgende:

– Kontakt norsk firma

– Det er ikke sikkert at en godkjent norsk asfalt- eller steinlegger er så mye dyrere enn irene. Jeg anbefaler at alle tar en telefon og to og sjekker priser før de sier ja takk til irene og de problemene de medfører, sier Bullen.

Artikkeltags