Gå til sidens hovedinnhold

– Barnevernet skremmer folk

Artikkelen er over 9 år gammel

Det mener Jeanette Nygård i Foreningen Trygt Barnevern.

I forrige uke skrev Sandefjords Blad om en 27 år gammel kvinne som kjemper for å få barna sine tilbake fra fosterhjem, etter at hun frivillig kontaktet barnevernet i 2009 for å få hjelp.
– Vi blir ikke overrasket over noe vi hører lenger. Vi har nå 262 medlemmer, og foreningen vokser stadig av folk som har problemer med barneverns- tjenesten, sier Jeanette Nygård i Foreningen trygt barnevern.

LES OGSÅ: Mor (27) frisk igjen - får ikke barna tilbake

At hun ba om hjelp frivillig, viser at hun bryr seg om barna.

– Skremmer folk

Hun mener saken om den 27 år gamle kvinnen kan bidra til at folk blir skremt fra å kontakte barnevernet når de selv ikke lenger makter å ta vare på sine egne barn.
– At hun ba om hjelp frivillig, viser at hun bryr seg om barna. Det var helt riktig at hun kontaktet barnevernet, men at hun nå må kjempe om å få dem tilbake gjør at folk mister tilliten til systemet, sier hun.

– Synd

Maria Reklev, organisasjonssekretær i Landsforeningen for barnevernsbarna, er enige at saken kan ha en effekt på foreldre som vurdere å be om hjelp fra barnevernet.
Nå kjenner ikke jeg saken, men noen kan nok bli redde for å havne i samme situasjon, og det er synd, sier hun.

Tydelighet

Reklev mener at det er viktig at barnevernet totalt sett må være tydelige før avtale om midlertidige omsorgsovertakelse blir gjort.
I alle ledd og prosesser er det viktig med tydelighet. Eventuelt hva som skal til for en tilbakeføring og ikke, sier hun.

Kommentarer til denne saken