Gå til sidens hovedinnhold

Båt høster vond lukt fra Bugårdsdammen

Artikkelen er over 9 år gammel

Fjerning av vegetasjon i Bugårdsdammen skal stanse illeluktende nedbrytning.

Med en elektrisk saks montert i baugen kapper båten plantene 40 centimeter nede i vannet. I båten står Sylvia Finck fra parkvesenet og Jøran Thorsen fra havnevesenet og mater plantene inn i en kurv. Ved roret står Hans Petter Nauf.

Del på Facebook

Når kurven er full kjøres plantene på land og senere til gjenvinningsstasjonen på Kastet.
Det ser enkelt ut, men er faktisk første gang at planter i vann fjernes på denne måten i Norge.

– Klippingen er ikke noe problem. Problemet er motoren, sier sikkerhetsansvarlig Roy Lingelem i havnevesenet.

Stadig vekk under arbeidet må motoren renes for gress som vikler seg i propellen og som hindrer vannavkjølingen. I det grunne vannet virvles også mye mudder opp fra bunnen. Det kan føre til at arbeidet stanses, men Lingelem antar at de fortsetter inntil dammen er mest mulig renset for planter.

For lite oksygen

Bakgrunnen for arbeidet er vond lukt, som særlig rammet beboerne i Parkensenteret sist vinter. Lukta oppstår når de store mengdene planter nedbrytes under lite oksygen (anaerob nedbrytning). Forholdene de to siste vintrene har vært ekstra ille fordi plantene frøs fast i isen.

Driftsleder Knut Magnar Askrimplass i park- og idrettsseksjonen har også sørget for andre tiltak for redusere tilførselen av organisk materiale til dammen. Flere steder er store og mindre trær hogd ned.

– Det har vi fått flere positive tilbakemeldinger på. Folk føler det er tryggere rundt dammen når det blir færre trær og lysere, sier Askrimplass.

Et annet tiltak mot lukt er et forsøk på å øke tilførselen av vann fra kommunens overvannssystem. Det gir mer oksygen i vannet.

Skal gjøres årlig

Men verken kutting av planter og gress eller nytt vann stanser gjengroingen. Planen er derfor å gjøre dette arbeidet årlig.

– Kan det bli aktuelt å tømme dammen for å fjerne organisk materiale?

– Vi er ikke inne på den tanken nå, fordi det er en omfattende jobb.

Båten som brukes i Bugårdsdammen ble kjøpt inn av havnevesenet for et par år siden og brukes blant annet til å rydde opp forurensing i havnebassenget.

Kommentarer til denne saken