Boligbehov – men her får de ikke bygge

Bjørn Ole Gleditsch (t.v.) støtter Nils Michelsen, Halvor Mikkelsen og Tor Michelsen som vil bygge nye boliger på tomta si i Lingelemveien 17. Foto: Atle Møller

Bjørn Ole Gleditsch (t.v.) støtter Nils Michelsen, Halvor Mikkelsen og Tor Michelsen som vil bygge nye boliger på tomta si i Lingelemveien 17. Foto: Atle Møller

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

De har 21 mål tomt som de vil bygge ut. Tross skrikende boligmangel i Sandefjord, setter kommunen seg på bakbeina. Årsaken er en gjengrodd kolle.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Fram til 2040 er det behov for 7.600 nye boliger i Sandefjord. En skulle tro kommunen ropte «bygg i vei!» når nye byggeprosjekter dukker opp, men Halvor Mikkelsen, Nils og Tor Michelsen har erfart det motsatte. I to år har de prøvd å få klarsignal fra kommunen om å regulere rundt 25 boenheter på sin 21 mål store tomt i Lingelemveien 17. Problemet er kollen som ligger der. Administrasjonen mener det ikke bør bygges på kollen, ikke på grunn av ønsket utvidelse av friareal til allmennheten, men for å «sikre boligkvalitet og unngå større terrenginngrep».

Vi føler vi stanger hodet i veggen.

– Må være lønnsomt

– Vi får lov til å bygge på 55 prosent av tomta. Men skal det være lønnsomt, må vi bygge på oppimot 70 prosent. Toppen av kollen vil uansett bli stående urørt, og det vil fortsatt være god tilgang for dem som ønsker å benytte seg av den som friområde, forteller Nils Michelsen.

Brødrene har allerede brukt mye tid og ressurser på plantegninger og søknadsprosessen.
– Vi føler vi stanger hodet i veggen. Hver gang vi kommer med nye forslag, blir det streket over, forteller han.
Nå er de nær ved å gi opp.
– Vi skrev et brev til kommunen hvor vi sa at hvis vi ikke får noe drahjelp og forståelse, så legger vi alt brakk til neste generasjon. Vi er ikke avhengig av å leve av dette her, men vi vil gjerne få ryddet opp, sier han.

Støtte fra politikerne

Tor Steinar Mathiassen (H), leder i plan- og byggingsutvalget, aksepterer ikke administrasjonens holdning til saken.

– Dette er et kjempeflott og sentrumsnært område som vi ønsker skal bygges ut. Her er det ikke landbruksjord eller konflikter av den typen som fylkesmannen og andre har problemer med. Så vi kan ikke skjønne annet enn at eierne får utnytte området som de vil, og få maksimalt ut det, sier han og får støtte av ordfører Bjørn Ole Gleditsch.

Vi ønsker fortetning i allerede eksisterende boligområder, og er nødt til å knuse noen egg for å få til en omelett. Da kan vi ikke godta at administrasjonen lager så mange vanskeligheter rundt en liten kolle. Sandefjord har nok av friområder, sier han.
 

Artikkeltags