En delegasjon på 13 personer fra Sandefjord, Andebu og Stokke (SAS) - hvorav ni politikere - møtte mandag Sandnes kommune for å se hvordan de har organisert seg med bydelsutvalg.
Dette kan nemlig være en måte å organisere kommunen for å ivareta lokaldemokratiet. Små steder i utkanten skal også bli hørt, i saker som angår dem.
- LES OGSÅ: Vil ha Sandefjord som regionhovedstad
Sandnes stilte med både ordfører, rådmann, opposisjonsleder, kommuneadvokta og lederen for ett av bydelsutvalgene. Men dette var ikke nok til å overbevise vestfoldingene.
- Er jo bare en høringsintstans
Etter å ha vært i møte med Sandnes kommune i to timer, trakk delegasjonen seg tilbake til et hotell i Sandnes sentrum for en oppsummering av inntrykkene. Den ble raskt unnagjort. Alle var nemlig enige i at ordningen med bydelsutvalg virker lite hensiktsmessig i nye SAS.
- De er jo i praksis bare en høringsinstans, med lite makt, var det flere som argumenterte.
- Nei, dette var skuffende. Og med så små budsjetter får bydelsutvalgene lite makt, sa Stokkes opposisjonsleder Nils Ingar Aabol (Ap) på vei ut fra rådhuset i Sandnes.
De 13 bydelsutvalgene i Sandnes deler på en pott som er 200.000 kroneri året. Nærmiljøutvalgene, som er noe man har i Sandefjord i dag, får flere ganger så mye penger.
- Det var likevel en nyttig gjennomgang, for den gjorde oss bevisste på en del problemstillinger. Men skal vi få oppslutning om den nye kommunen, må vi vise at vi tar bedre vare på lokaldemokratiet hos oss, sa Aabol.
Videre med konkrete forhandlinger
- Vi må få til en forhandlingsnøkkel der SAS-kommunene får en maktfordeling og arbeidsfordeling som vi føler oss fornøyde med. De utvalgene vi så på i dag, tror jeg vil få et kort liv, mente Andebu-ordfører Bjarne Sommerstad (Sp).
Og dette var alle enige i på møtet. I slutten av oktober skal SAS-delegasjonen i møte med statsråd Jan Tore Sanner i Kommunal- og moderniseringsdepartementet. Da er håpet at departementet kan bidra med støtte til å finne en ny og bedre løsning.
Dermed gikk samtalene i gruppa raskt over på hvordan man skal organisere en mulig SAS-kommune. Hvor mange som skal sitte i det nye kommunestyret er de også enige om. Det pågår nå svært konkrete forhandlinger om hvordan den nye storkommunen kan bli.
Fra Sandefjord stiller følgende politikere: Ordfører Bjørn Ole Gledtisch (H), varaordfører Vidar Andersen (FrP) og opposisjonsleder Morten Istre (Ap). Rådmann Gisle Dahn er også til stede i Sandnes.
- Les også: Bydelsutvalg og storkommune