– Qigong er en rolig treningsform som mange klarer, forteller instruktør Karin Rød.
Den over 5.000 år gamle treningsformen kommer fra Kina, og mange millioner kinesere trener Qigong daglig. Treningen har mange former og varianter, men på Skiringssal ble det fokusert på Biyun, den helsebevarende metoden.

Stresser ned

– For meg som sykepleier er det veldig spennende å kombinere Vestens og Østens medisin, forteller Rød, som til daglig jobber ved Sandefjord Helsepark.
Hun ser mange fordeler ved Qigong som behandlingsmetode.
– Man lærer å stresse ned, får bedre balanse og økt bevegelighet, sier hun.
Qi betyr livskraft eller energi, og det er nettopp energi som er stikkordet.
– Qigong åpner energikanaler i kroppen, og består av rolige bevegelser satt i system. Vi fokuserer på positive tanker, forklarer Rød.
Det første senteret i Norge til å ta i bruk medisinsk Qigong var Montebello senteret på Lillehammer. Der blir metoden brukt til rehabilitering for kreftpasienter.
– Qigong gjør det lettere å komme seg etter sykdom og plager, sier Rød.

Inspirerer

Det var Grand Master Fan Xiulan som foreleste og ledet treningen. Hun er grunnleggeren av Biyun, og har praktisert Qigong i over 30 år.
– Det er veldig flott at hun er i Sandefjord, sier Rød.
Selv har Rød lært alt hun kan fra mesteren, og er ivrig på å dele det hun kan med andre. Hun leder flere kurs, blant annet på Sandefjord Helsepark, Hvidtgården og Lærings- og mestringssenteret.
– Til høsten starter jeg med Senior Qigong på Forsman, forteller hun.
– Jeg er her for å få litt inspirasjon. Det er interessant å se og høre Fan Xiulans tanker og ideer, sier Knut Leif Leknes fra Sandefjord, som har trent Qigong i ett år.
– Det er en veldig god energi her i Sandefjord, og jeg vil gjerne komme tilbake, sa fan Xiulan på slutten av treningen.