Fredag omtalte SB en rapport fra NHO Service som hevder at Sandefjord kommune kan spare opp mot 140 millioner kroner ved å privatisere flere tjenester.

Del på Facebook
Roar Gunnufsen i Fagforbundet i Sandefjord er skeptisk til tallenes beregningsgrunnlag.


Det er bare «tenk på et tall». For å kunne bruke KOSTRA-tall, må man dykke bak og se hva hver enkelt kommune putter inn i KOSTRA. For de putter ikke det samme inn, og da kan man ikke sammenlikne, sier han.

LES OGSÅ: - Slik kunne kommunen ha spart 140 millioner kroner


Gunnufsen synes det er snodig at byggtekniske tjenester er noe kommunen ifølge NHO Service skal kunne spare penger på.
– Kommunen kjøper jo allerede inn 70 prosent av disse tjenestene, som elektriker, snekker, rørlegger og slikt. Hvis det er store penger å spare på å bruke private, er det jo litt rart siden dette allerede kjøpes privat, sier Gunnufsen, som også påpeker at 75–80 prosent av kommunens utgifter er lønn.


– Skal mer konkurranseutsettes, presser det lønns-, arbeids- og pensjonsvilkår, og det er vi uansett skeptiske til. De som skal vinne et anbud, skal jo tjene penger til sine eiere. Vi kan jo bare se på hva som skjedde i Adecco-saken, kommenterer Gunnufsen, og tilføyer:
– NHOs rapporter ser gunstige ut for deres medlemmer, som vil inn på kommunale og fylkeskommunale markeders. Det er ikke tilfeldig at NHO presenterer tallene sine i et valgår – det er en strategi for privatisering og konkurranseutsetting.

LES OGSÅ: Ifølge disse tallene bor du i landets beste kommune