En daglig kamp for foreldrene

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Det er tøft å oppdra barn med ADHD. "Arne" og "Ingrid" vet alt om det. De har barn både med og uten diagnosen.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Paret er opptatt av åpenhet rundt diagnosen, men ønsker av hensyn til barna å være anonyme.
– Det er en sorgprosess knyttet til det å innse at ens eget barn sliter, sier «Ingrid», og forteller åpent at hun og mannen i flere år prøvde å dekke over den utagerende atferden som kjennetegner diagnosen.
– Vi vet nå at det er veldig vanlig at barn med ADHD tar med seg problemene hjem, og ikke i første rekke gir uttrykk for dem på skolen, sier «Arne».
Det tok derfor nærmere tre år før foreldrenes bekymringer ble tatt på alvor av skolen. I løpet av denne perioden rakk derimot mange av guttens venner å forsvinne, parallelt med at selvtilliten nådde bunnen.
– Mange av disse barna jakter på anerkjennelse, sier «Ingrid».
– Det hendte ofte jeg plukket opp den yngste fra skolen, og han stolt forteller at læreren har sagt han har vært flink. Det er en opplevelse han kan leve på lenge.

Ressurssterke foreldre

«Arne» og «Ingrid» er et foreldrepar som har prøvd alt.
– I en periode prøvde vi oss på et økologisk kosthold uten e-stoffer, noe som ga merkbar effekt og større ro i familien. Økonomisk var det derimot en utfordring, noe som gjør at vi midlertidig har satt prosjektet på vent, forklarer «Ingrid».

På kurs

Paret har også forsøk seg på et PMTO kurs i regi av kommunen.
– Vi har hatt stor utbytte av kurset, men har måttet tilpasse det til familiesituasjonen. Et slikt opplegg er jo både energi- og ressurskrevende, sier «Arne».
– Vi har derfor lært at vi aldri kan love noe, dersom det ikke er sikkert at vi kan gjennomføre det, legger «Ingrid» til.
Til tross for en litt vanskelig start med skole og helsevesen, er foreldrene i dag godt fornøyd med tilbudet de får til barna fra det offentlige.
– Vi har måttet kjempe for å få hjelp, men etter at den eldste fikk diagnosen føler vi oss mye bedre ivaretatt. Alle våre barn har i dag gode tilbud, samtidig som vi og skolen har utviklet en tett dialog over årene, sier «Ingrid».
Da foreldrene første gang ble tilbudt helgeavlastningshjem fra kommunen til de barna i familien med ADHD, var valget vanskelig.

Avlastning

– Man vil jo ikke som foreldre overlate barnet sitt til noen andre, men nå i ettertid ser jeg at det har vært godt med litt avlastning. Spesielt med tanke på de andre søsknene som kan være veldig slitne i perioder.
Foreldreparet er spesielt tydelig på en ting ovenfor barna:
– ADHD er en forklaring, men ingen unnskyldning for utagerende oppførsel.

Artikkeltags