Idet rektor Øystein Selnes på Byskolen sier navnet hans i mikrofonen, er skolelivet endelig i gang for David Alexander Nesset. Med bestemte skritt går seksåringen over gulvet i gymsalen, rekker fram hånda, smiler og hilser. Først på rektor, deretter på kontaktlærer Christine Parlow Halvorsen.
Nå. Endelig.
Nå er han skoleelev.

Smil og tårer

Fare for regn gjorde at gymsalen for første gang på 12 år måtte være velkomstarena for 1. trinn, normalt skjer det i skolegården. Men det la ingen demper på stemningen – skolestart er uansett høytid og milepæl.

Mens noen elever gikk fram alene, smilte og hilste uten å nøle, måtte andre holde i en kjent hånd. En og annen tåre falt det også. Men hele spekteret av følelser i små kropper er både tillatt og anerkjent – det er selvsagt greit å bruke litt ekstra tid på å bli trygg et helt nytt sted med nye mennesker.

Vi vil ta vare på høytideligheten – for elevene er jo skolestart første gang. Og vi ønsker at deres første møte med skolen blir bra.

David har imidlertid bare gode følelser for skolen:

– Det er bra. Men kanskje ikke helt som jeg trodde, var hans kommentar til SB etter en times tid, vel plassert i klasserommet.

Hva som faktisk ble annerledes enn ventet, er ikke godt å si. Ikke visste han det selv heller. Og kanskje ikke så rart – jammen er det sikkert at første skoledag bobler over av inntrykk.

Med blinklys på ryggen

Ifølge mamma Marie Bratli (26) har ikke David gruet seg i det hele tatt.

– Han har hatt nedtelling hver dag den siste uka. I morges klokka 06.30 satt han klar i sofaen med en blyant. Da ville han dra, smiler mamma.

David kan lese litt og skrive litt, og gleder seg til å lære mer. Og skolesekken, den har han fått av en venn: Mammas kjæreste.
– Og den har blinklys, forteller han ivrig.

– Ta vare på høytideligheten

Selv om skolestart skjer hvert år, blir det aldri rutine, mener Siv Sarsten, avdelingsleder for 1. til 3. trinn på Byskolen.

– Vi gjør det hvert år, men likevel blir det forskjellig. For alle barn er forskjellige. Og vi vil ta vare på høytideligheten – for elevene er jo skolestart første gang. Og vi ønsker at deres første møte med skolen blir bra. Men gøy er det i hvert fall hvert eneste år, mener Sarsten.

Og uansett om man bare har gledet seg eller også synes det er litt skummelt: Oppgaver, bok og lekser vil alle skolestarterne ha. For da blir det jo helt på årntli`.

– De får lekser allerede den første dagen, for det er da de er i gang. Og de forventningene må vi selvsagt møte, sier avdelingsleder Sarsten.

LES OGSÅ: Da Elias, Leah og Ida ble ropt opp, var gymsalen tømt