Er dette det beste vi kan tilby småbarna?

Slik ser det ut på bunnen innerst på grunna på Skjellvika. Bildet er tatt en varm dag da naturen hadde "dratt ut proppen", ved ekstrem fjære i sommer.

Slik ser det ut på bunnen innerst på grunna på Skjellvika. Bildet er tatt en varm dag da naturen hadde "dratt ut proppen", ved ekstrem fjære i sommer. Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Skjellvika er småbarnas langgrunne idyll. Men like under overflata lurer au-auene.

DEL

Skjellvika er en av de mest besøkte strendene i kommunen. Ikke minst er lagunestranda en yndet badeplass for foreldre og besteforeldre sammen med de aller minste.Stranda ved vika i Tønsbergfjorden er byens mest langgrunne, med deilig, myk sandgrunn.

Man det er skjær i sjøen, bokstavelig talt. I et belte på de innerste 10–20 meterne ligger det mye stein i sanden, rurkledte steiner ofte med skarpe kanter.

– Hvorfor må det være slik, spør en bestemor som har henvendt seg til Sandefjords Blad. Hun tar ofte med barnebarn til denne stranda – og ofte blir det barnegråt.

– Mormor. Du må bære meg! Jeg fikk au-au under beinet.

Smårollingen blør under beindet. Har skåret seg opp på rur.

– Hvorfor kan ikke parkvesenets folk ta én dag og rydde bort mye av denne steinen på lavvann, spør Sandefjord-kvinnen.

Hun mener dette ikke burde koste så mye, kanskje kunne de parkansatte luke én dag mindre i kommunens bed og heller «luke» litt på sandstranda.

Bedre for bilene

Kommunen har i årenes løp gjort mange forbedringer i Skjellvika. Det er anlagt stor parkeringsplass, toalettanleggene er utbedret, og det er laget steinkant mellom gressbakken og sanden på stranda.

Men det er altså ikke gjort et slag for at de badende skal ha det best mulig ute i vannet.

– Kan ikke være sånn

Leder av kultur- og fritidsutvalget i Sandefjord kommune, Kristin Flåtten (H), har aldri fått noen henvendelser angående bunnforholdene på Skjellvika. Hun er likevel ikke negativ til å se på forholdene.

– Det kan ikke være sånn på en av byens strender. Dette er et friområde som er til for å brukes. Hvis det er farlig å være på et friområde som kommunen har ansvar for, må det iverksettes tiltak, mener hun.

– Jeg mener det er viktig at innbyggerne som oppdager eller opplever noe de føler må tas tak i, sier ifra til kommunen, tilføyer hun.

– Pleier ikke å rydde i vannet

Park- og idrettssjef Ingrid Marie Eidsten har ikke hørt et ord om vanskelig bunn på Skjellvika.
– Vi har ikke fått noen henvendelser angående dette, sier Eidsten.

Hun påpeker at det ikke er rutine å rydde opp i slikt.

– Vi pleier ikke å rydde ute i vannet. Vi rydder over høyvannsmerket om våren, men det er det, sier hun.

Eidsten mener at stein er noe man bør forvente på en strand.
Etter å ha sett bildene fra Skjellvika, er hun heller ikke direkte sjokkert.

– Det første jeg vil kommentere, er at det er hyggelig å se så mange mennesker som bruker stranda. For meg ser dette ut som en helt normal norsk strand, med sand og stein, sier hun.

Kan ikke love noe

Eidsten vil likevel ta saken med videre.

– Vi noterer oss dette og skal se på det, men jeg kan ikke love at vi kommer til å fjerne steinene, sier Eidsten.

Hun understreker at det er helt normalt at bunnforhold endrer seg med været.

Også hun oppfordrer byens innbyggere til å ta kontakt med kommunen dersom det er noe de er misfornøyde med eller lurer på.

Slange i paradiset

Det er også en slange i paradiset – en plastslange. En tidligere kloakkslange stikker opp midt utpå langgrunna. Ved lavvann stikker den opp i dagen med «sin gapende kjeft», ved høyvann ligger den som en snubletråd på grunt vann.

Pleier kommunens etater heller ikke sørge for at det blir ryddet opp i slike forhold ute i vannet?

Artikkeltags