Fargerik feiring

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Det ble en fargerik feiring i gråværet. Mangfoldet ble vektlagt i barnetoget.

DEL

Det er 140 år siden det først barnetoget gikk i Kristiania. Den gang var det bare gutter, 1.400 stykker.
I Sandefjord 2010 fyltes gatene av alle barn, fra alle skoler.

SE BILDENE FRA BARNETOGET HER

– I dag går alle barn i tog, uavhengig av kjønn, etnisk bakgrunn eller kultur. Det skaper samhold og gir oss en frihetsfølelse. For det er jo nettopp det denne dagen handler om; frihet og samhold, sa Rasmus Seeberg Bergreen og Lovise Dahl fra Breidablikk i sin tale til barna i Badeparken.
 

SE BARNETOGET LIVE!

LES HELE TALEN HER:

17. Mai Tale
Start:
Hei alle sammen, gratulerer med dagen. Og velkommen til badeparken for andre gang. Her avsluttes barnetoget, og en ny tradisjon er satt. Vi er to stolte ungdomskoleelever som har fått lov til å holde tradisjonen ved like ved å holde 17. mai tale. Det vi sier i dag er sagt før, og det vil bli sagt igjen neste år. Det er fordi 17. mai er en markering og feiring av vår grunnlov fra 1814.
1814 grunnloven:
 Den 17. mai 1814 underskre medlemmene av Riksforsamlingen på Eidsvoll landets grunnlov og menneskerettigheter, som religionsfrihet, tale og trykkefrihet og rettssikkerhet. Dette fikk de til ved å kjempe og ikke gi opp for å få en egen grunnlov og eget demokrati, noe som ikke er en selvfølge i mange andre land i verden. Vi bør derfor bli bedre til å sette pris på hvor godt vi har det i forhold til at vi har disse godene.
Vi som er ungdommer i dag reiser til Polen og Tyskland for å se hvordan fangene ble behandlet i konsentrasjonsleirene. Rasmus var i fjor, i år skal jeg. Her skal vi lære hvordan et diktatur behandlet mennesker som ble kalt annerledes. Et av de sterkeste minnene fra den turen er besøket i Auschwitz, en leir med et formål: å utrydde alle jødene. På en vegg i 2. etasje i Blokk A kan vi lese om ei polsk jente som het Maria Morgenstern. Hun kom til leiren 23. september 1943. To dager før julaften, den dagen vi alle gleder oss til med familie, gaver og god mat, dør hun, alene, syk og utmagret. Hun ble 14 år, et år yngre enn meg. Den eneste grunnen til at hun ikke fikk leve og måtte dø var denne ene: hun var født av jødiske foreldre. Og det er hva denne dagen i dag dreier seg om: å feire friheten. Og sørge for at det som skjedde ikke skjer igjen og at alle får oppleve det samme som oss, å kunne gå i et barnetog og feire som frie mennesker. La oss sørge for at vi ikke tar det for gitt!
Barnetog:
Hvert år er vi alle med på noe som er veldig spesielt for vårt land og vår nasjonaldag, nemlig barnetoget. Å se glade barn gå i tog er høydepunktet ved dagen for veldig mange. I dag er det 140 år siden det første barnetoget gikk i datidens Kristiania. Den gangen var det kun gutter, og hodene telte bare 1400. I dag går alle barn i tog, uavhengig av kjønn, etnisk bakgrunn eller kultur. Det skaper samhold og gir oss en frihetsfølelse. For det er jo nettopp det denne dagen handler om; frihet og samhold.
Denne dagen er en dag hvor alle skal bli sett like mye. I hverdagen er det mange barn som ikke opplever å bli sett, derfor er det viktig at alle barn får en god opplevelse i dag, noe vi alle må være med å legge til rette for.
Flere nasjoner:
I Norge i dag er vi mange kulturer samlet, dette gjelder også for vår by. Derfor er det viktig at vi alle kan samles på samme plan og under samme flagg. Dette er helt klart positivt, for det gjør at vi alle utvikler oss og lærer av hverandres kulturer. Det er fint å se at mennesker med annen etnisk bakgrunn deltar i feiringen av Norges nasjonaldag. Vi kan være uenige om mange ting, men vi står sammen om Norge og vår frihet, og holder alle vårt norske flagg høyt!
Vi som heier på Sandefjord Fotball, heier snart på spillere fra hele verden! Så vi kan si at en hage med bare en blomst er en kjedelig hage, det er når det er mangfold og mange farger på blomstene at hagen virkelig blir vakker. Vi er også stolte over at andre finner glede ved å bo i Norge og ser på vårt land som sitt.
Sandefjord by:
Byen vår er et flott sted for mennesker i alle aldre, og den har et godt miljø å vokse opp i. Vi har masse turområder og parker, slik som denne vi står i nå. Badeparken er et sted som kan utnyttes mer enn den gjør i dag. Det finnes mange muligheter her, men det er tatt flere steg i riktig retning, som det å legge barnetogets rute hit i dag.
Mange tenker på Sandefjord som en sommerby. Vi har en nydelig kystlinje med mange strender og et livlig båtliv i fjorden. Dette er en av mange grunner til at så mange turister velger å besøke byen vår om sommeren. Men vi som bor her, vet at byen vår har mange tilbud gjennom hele året.
 
Engasjement blant ungdom:
Vi ungdommer har en uvane ved å regne med at jobben blir gjort for oss. Dette fungerer kanskje hjemme hos enkelte, men ikke i et demokratisk samfunn. Alle har forskjellige interesser og det er viktig at vi tar hensyn til det. Fritidstilbud som ungdomshus er et viktig tiltak for å holde flest mulig unge unna dop, rus og gata. Vi krever mye, men problemet ligger kanskje litt i oss selv. Vi lever i et demokrati, og i et demokrati er det viktig at alle deltar. Vi har alle rettigheter, men også plikter i et demokrati. Man kan ikke forvente at ting skal dette ned i fanget på en, uten å engasjere seg. Vi må vise engasjement for å få til det vi ønsker. Deltar man ikke, er man heller ikke med i et demokrati. Det vi kan lære av våre Eidsvollfedre at det er viktig å ha troa på det vi vil få til. Vi vil derfor oppfordre ungdom til å engasjere seg mer hvis det er ting man ønsker.
Avsluttning:
Så kjære hele Sandefjords befolkning, gratulerer med dagen og ha en flott grunnlovsdag! Takk for oss.

Artikkeltags