I 10 år har ekteparet pusset opp det gamle våningshuset til en av de tidligere Mo-gårdene. Inneklemt mellom 70-tallets husbank-kataloghus ligger perlen av et tømmerhus.

Ønsker å få tilbake gårdspreget

Fortsatt er ikke alt arbeidet ferdig. Målet med «Veslemo» er å få tilbake det gamle gårdspreget, med tunfølelse og garasje som ligner en låvebygning.
I 10 år har også stokkene fra et gammelt stabbur fra Hadeland ligget på tunet, klart til å komplettere eiendommen.

Inspirasjon til å stå på videre

– Prisen er en anerkjennelse av det vi har holdt på med og en inspirasjon til å stå på videre, sa Morten Harangen under prisoverrekkelsen i solskinnet i hagen.
Han sier de 150.000 kronene vil få bein å gå på, for fortsatt gjenstår mye arbeid.

La vekt på enkeltheten

Juryen har lagt vekt på enkelheten i prosjektet. Huset er ikke laget finere enn det var, påpekte jurymedlem Ingar Vedeld fra Vestfold Arkitektforening.
Larvik-arkitekten sier det sto mellom tre prosjekter i sluttrunden. Avgjørende har det vært at prosjektet er gjennomført med fagfolk hele veien, som teamarbeid.
– De hadde en drøm og har beholdt drømmen. Dette er et brukshus, sa Vedeld før paret fikk overrakt vinnersjekken og plakett fra Bergene Holm AS.

Ønsket en rumleplass

– Vi ønsket et sted vi kunne rumle på, sier Amalie Ree Harangen. Hun forteller at de lette Vestfold rundt etter det spesielle huset, før de havnet midt inne i boligfeltet ved Moveien.
I november 1998 kjøpte paret huset for 560.000 kroner. De flyttet inn 16. desember og bodde på 15 kvadratmeter i trekvart år, med ett barn og katt.

Da de tok mer av huset i bruk, fridde Morten.

Har endevendt alt

– Vi har vært inni alle gulv, tak og vegger, sier Amalie. Hun forteller at de fjernet syv tonn med masse som lå i skillet mellom første og andre etasje.
Huset fra 1856 – med en enda eldre del – var det gjort lite med da de overtok. Likevel fant de råte bare under vinduene i stua.

Stabbur, låve og bryggerhus

Stabburet fra 1700-tallet skal bli hagestue, dobbeltgarasjen skal få låvepreg og blir Amalies atelier.
I tillegg kommer et anneks. Egentlig skulle de reise et gammelt laftet bryggerhus fra 1700-tallet, men dette var så dårlig at de har valgt å brukte det bare i innredningen.

For lite materialbruk for interiørprisen

Egentlig var ekteparets hus nominert også til trelastfirmaet Bergene Holms interiørpris, men med tømmerpreget og lite bruk av nye materialer og maling, falt dette igjennom hos juryen.