Gå til sidens hovedinnhold

Fikk redusert fengselsstraffen

Artikkelen er over 9 år gammel

23-åringen mente at Sandefjord tingrett ga ham for streng dom. Lagmannsretten var enig med ham.

Mannen ble dømt for en rekke svindelforsøk mot eldre i Sandefjord tingrett i februar i år.

Der fikk han halvannet års fengsel for å ha svindlet eldre – stort sett mellom 80 og 90 år gamle mennesker – for et beløp på nærmere 500.000 kroner.

Sikret seg forskudd

Svindelen gikk ut på at Tonni Karlsen fikk sine kunder til å gi ham penger på forskudd for å reparere taket. Men da pengene hadde skiftet eier, ble aldri arbeidene utført.

Dommen på 18 måneder ble anket av 23-åringen og hans nye advokat til lagmannsretten, i det de mente at straffeutmålingen fra Sandefjord tingrett var alt for streng.

Aktor og forsvarer enige

Under rettsforhandlingene i lagmannsretten la både forsvarer og aktor ned påstand om 10 måneders ubetinget fengsel – slik de gjorde i Sandefjord tingrett i februar.

10 måneder mente også lagmannsretten var riktig straff.

Var for strenge

Lagmannsretten sluttet seg for det meste til tingrettens vurderinger, men mente at Sandefjord tingrett hadde lagt for sterk vekt på en dom fra Sverige, der taktekkeren også er dømt for svindel mot eldre personer.

Her fikk han ett år og åtte måneders fengsel – en dom som lagmannsretten karakteriserer som «svært streng» etter norske forhold.

Må sone i 30 måneder

Lagmannsretten mente at man skal se strengt på gjentatt kriminalitet mot eldre, slik 23-åringen er dømt for flere ganger.

Men retten mente samtidig at 10 måneders fengsel denne gangen var riktig straff. Med den svenske dommen må nå taktekkeren sone i fengsel i to og et halvt år.

23-åringen anket ingen av erstatningssummene han ble dømt til å tilbakebetale i tingretten.

Dømt tre ganger

Mannen er dømt i alt tre ganger for svindel mot eldre. Den første dommen kom i Agder lagmannsrett i 2010 (dømt for å ha svindlet eldre for rundt 700.000 og fikk åtte måneders fengsel). Den andre dommen kom altså i Sverige i desember 2011 (20 måneders fengsel). Den siste og tredje saken har også blitt anket til lagmannsretten, og har altså endt i 10 måneders fengsel.

Kommentarer til denne saken