Fjord Line slipper ikke til

Color Line mener at en ny aktør vil forrykke og skape problemer for alle ferjeavgangene.
Her er det «Color Viking» som laster biler og passasjerer. 
Foto: Olaf Akselsen

Color Line mener at en ny aktør vil forrykke og skape problemer for alle ferjeavgangene. Her er det «Color Viking» som laster biler og passasjerer. Foto: Olaf Akselsen

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Kaia i Sandefjord er blitt et minefelt. Nå er også ESA kommet på banen.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Kontrollorganet ESA er bragt inn i havnestriden av Fjord Line. Dette organet skal sørge for fri konkurranse, og har ifølge kommuneadvokat Ivar Otto Myhre opplyst at Sandefjord kommune risikerer bot hvis den «ikke trår riktig».



I klartekst betyr det at ESA mener kommunen må gi klarsignal til Fjord Line for en avgang klokka 07, sa Myhre.

LES OGSÅ: Aksjonerte mot Fjord Line

Enstemmig avslag

Da gjenstår det å høre hvordan ESA tolker formannskapets enstemmige avslag på søknaden fra Fjord Line om å seile fra kaia klokka 07, 09 og 16. Det hører med til historien at ESA, fortsatt ifølge Myhre, har vært aggressive i sin tone i den dialogen som har funnet sted med kommunen.

Vil skade Color Line

Det var Morten Istre (Ap) som bragte begrepet «minefelt» inn i debatten om en ny aktør i ferjetrafikken mellom Sandefjord og Strømstad, etter at Ivar Otto Myhre hadde redegjort for samtaler han har hatt med Fjord Line. Fjord Line har holdt både ESA og Konkurransetilsynet informert om prosessen i Sandefjord.
De 11 politikerne rundt det runde bordet i formannskapssalen støttet seg til rådmannens innstilling i saken under voteringen. Rådmann Gisle Dahn mener at det vil være til urimelig fortrengsel for Color Line hvis Fjord Line skulle få innvilget sin søknad.

Det var ingen uenighet rundt bordet om at situasjonen er kinkig.

– Jeg føler at jeg deltar i en rettssak der dommere til slutt skal avgjøre hva som er rett, sa Tor Steinar Mathiassen (H).

– I prinsippet er fri konkurranse positivt for publikum, forutsatt at forholdene ligger til rette for det. Men her kan det bli store trafikkproblemer på et lite område og lange køer, sa han.

Frode Anmarkrud (SV) mente det ville være uheldig for miljøet å slippe til enda en ferje som virvler opp forurensede sedimenter fra sjøbunnen.

LES OGSÅ: Frykter at Fjord Line drar ned lønna

– Overbeskytter Color Line

I Fjord Line tar administrerende direktør Ingvald Fardal nyheten om avslaget med stor ro.

– Vi vil minne eierne av havna om at Sandefjord kommune har plikt til å legge til rette for konkurranse mellom flere aktører. Her overbeskytter politikerne en stor aktør. Men heldigvis har vi et lovverk og en avtale mellom EU og Norge. Vi kan nå klage på vedtaket, som i siste runde kan ende i ESA, sier Fardal.

Den forventede klagen fra Fjord Line kommer tilbake til formannskapet i juni.

LES OGSÅ: Fjord Line krever kaiplass til denne ferja i Sandefjord

Artikkeltags