- Vi er veldig frustrert over ha blitt lurt, sier styremedlem Thorbjørn Larsen i Dakota Norway.

Han er sammen med de andre medlemmene for å se det gamle flyet lastes på Forsvarets henger og kjøres bort. Det er langt mellom smilene i den gamle hangaren. Gleden da de hentet det for under et år siden er forduftet.

Full retrett

Den frivillige gruppa var veldig glade da de kunne hente flyet Northrop F-5 Freedom Fighter. Det var det siste av sin type som var i drift i Norge, og mange ville ha det. Etter en søknad om å få ha det til utstilling, fikk Dakota Norway, ifølge Larsen, bekreftet over telefon at de kunne hente det på Rygge og ta det med til hangaren på Torp.

Men mandag kom FLO (Forsvarets logistikkorganisasjon) og hentet det igjen. De har fått beskjed av Forsvarsdepartementet at det skal selges som delefly til Spania.

Ulike svar

Torbjørn Larsen er frustrert og lei. Den frivillige klubben ønsket seg dette flyet for å bygge opp et miljø med en flysamling rundt Dakota-flyet. Noe de er helt avhengige av for å holde driften av den gamle damen i gang.

– Vi så på dette som en anerkjennelse for det arbeidet vi gjør. Dakotaen er tross alt den eneste av sitt slag som fortsatt er i drift i Norge. Vi er veldig frustrert over ha blitt lurt, sier han.

Styremedlemmet skjønner ikke hvorfor det tas fra dem når de først har fått det. Og ifølge Larsen har det vært flere begrunnelser.

– Det har vært alt fra prosedyrefeil til at det skal skrapes. Det meste skurrer i mine ører, sier han.

Beklager

Nå forhandles det fram om flyet skal selges til Spania. Det bekrefter spesialrådgiver for forsvarsministeren, Birgitte Frisch.

– Avtalen med Spania forhandles fram nå, men det er ennå ikke sikkert når den er klar. Flyet skal brukes som delefly til Spanias F-5-fly, forklarer hun.

Frisch kjenner ikke til bakgrunnen for hvordan Dakota Norway endte opp med flyet.

– Jeg vet ikke hvorfor det har vært på lagring i Stokke. Det er FLO som har ansvaret for avhending av militært materiell. Men vi har blitt bedt av Stortinget om å tjene penger på materiell vi ikke lenger skal bruke. Derfor selger vi det til Spania, sier hun.

Men spesialrådgiveren mener det er synd at denne situasjonen har oppstått.

– Vi har sendt et brev der vi har beklaget hendelsen, sier hun.

Gir opp

Thorbjørn Larsen i Dakota Norway mener det er tull at departementet ikke visste om at de hadde flyet. Tre representanter fra Forsvarsdepartementet har vært på besøk i hangaren og mottatt dokumentasjon om saken. Larsen skjønner heller ikke hva Spania skal med delene til et så gammelt fly.

– Hva skal Spania med disse gamle greiene? De har da mye nyere fly enn dette, spør han.

De har prøvd på alle måter å beholde sin Freedom Fighter, men da lastebilen dro ut fra tunet, var det slutt.

– Det er synd de ikke setter større pris på jobben vi gjør, sier han.