– Vi prøvde så mange, mange ganger å få ham til å fortelle hva som egentlig hadde skjedd når han hadde merker på kroppen. Vi lå på gulvet og puslet sammen og forsøkte å fritte ham ut. Men han «husket ikke», han hadde «glemt» det. Og til sist sa han: «Jeg tenker nok du skjønner det sjøl».

LES OGSÅ: Drapstruet etter Christoffer-støtte

Del

Denne setningen, som ennå river sår i sinnet til Ragnhild og Gunnar, er også blitt tittelen på boka, som er forfattet av Jon Gangdal, med viktige bidrag fra Gunnar og Ragnhild Gjerstad. Ikke minst de presise notatene hun gjorde mens barnebarnet ennå var i live gjorde Gangdal i stand til å tegne et levende bilde av en aktiv gutt.

Boktittelen står under bildet av Christoffer, et bilde som brenner seg inn i betrakteren. Det er blikket til gutten som brenner, der det uttrykker en så bunnløs hjelpeløshet og sorg, som om han ante at livet var tapt.

– Folk må ikke gjøre den samme feilen som vi gjorde, kommer det tungt fra Ragnhild Gjerstad i et intervju med Tønsbergs Blad.

Åpent sår

Både hun og Gunnar sliter med det, følelsen av at de ikke gjorde nok for å redde Christoffer. Samtidig, hva kunne de gjøre når datteren og hennes nye mann tok hele kontrollen over barnebarnet. Og skjøv Christoffers far helt ut. Også han lever med det åpne såret etter Christoffers død.

LES OGSÅ: «Jeg tenker nok du skjønner deg sjøl»

Viktigere enn

Viktigere enn å avsløre det ekteparet og forfatter Jon Gangdal mener er politiets ubegripelige inkompetanse og hjelpeapparatets svik av en liten gutt. Viktigere enn å stille en fengslet barnemishandler til ansvar, selv om han ennå nekter for drapet. Viktigere enn noe annet er følgende:

–Det må aldri, aldri skje igjen. Det er derfor vi åpner oss i boka «Jeg tenker nok du skjønner det sjøl».

Christoffers historie

En stund blir det stille rundt kaffebordet. Grått høstregn henger tungt utenfor 80-tallshuset i Kodal. Ragnhild og Gunnar Gjerstad har dekket på til besøket av Tønsbergs Blad og Jon Gangdal, forfatteren som påtok seg oppgaven med å fortelle historien om Christoffer Kihle Gjerstad, som ble åtte år gammel. Fire år skulle gå før mannen som tok hans liv ble dømt – til åtte års fengsel.

Den tidligere Dagbladet- og TV 2-journalisten, fjellklatreren og eventyreren visste at han gikk til en tøff oppgave da Kagge Forlag ba ham skrive boken om Christoffer.

– Det bød på noen utfordringer. Noen ganger skjønte jeg selv at det ble nødvendig å skifte vinkel, å fortelle historien gjennom et filter. Det var da jeg selv begynte å gråte over det jeg hadde skrevet, forteller Gangdal.

Motvilje

Utover det hjerteskjærende i det faktum at en voksen mann får seg til å mishandle et forsvarsløst barn til døde, er det politiets motvilje mot å etterforske saken – og hjelpeapparatets svikt og svik mot Christoffer som har rystet ham mest.

I boka beskriver Gangdal hvordan alle sviktet, skolen, SFO, Barne- og ungdomspsykiatrisk avdeling i Re, der Christoffer ble diagnostisert med ADHD, og sykehuset i Tønsberg. Og etter at han døde, hvordan det var mormor Ragnhilds innbitte, ubøyelige kamp for at han som mishandlet Christoffer til døde skulle bli stilt til ansvar som til slutt, etter lange runder, vant fram.

Men det skjedde ikke før Riksadvokatembetet hadde pålagt statsadvokaten i Vestfold og Telemark gjentatte ganger å sørge for at saken faktisk ble ordentlig etterforsket.

En scene fra boken beskriver hvordan stefaren og Christoffers mor fikk vasket ned rommet der han ble drept, stikk i strid med all politipraksis og kunnskap.

ADHD

– Og når det gjelder ADHD-diagnosen, sukker Jon Gangdal, – hvem ville ikke blitt urolig av å leve under slike forhold som Christoffer måtte.

– Det er det, når vi ser og forstår at noe skjer med et barn, så MÅ VI GRIPE INN, heller en gang for mye. Et barn endrer ikke adferd av seg selv, da må det være noe på hjemmebane som er galt. Naboer, skoler, hjelpeapparatet, alle må tore å gripe inn, å si fra. Vi må lære å bry oss om, ikke bare bry oss, sier Ragnhild.

Hun sier lavt, men det lyder som et rop.

Å toe hender

– Det var noen som kommenterte det da jeg begynte på prosjektet, at de aldri ville orke å lese denne historien, forteller Gangdal.

– Men da risikerer de å bli de neste som toer sine hender, som ikke ser eller vil se, at virkeligheten kan være verre enn fantasien. For det var det som skjedde med Christoffer. Lærere, sykepleiere – alle så skadene hans, adferdsendringene. Men de tok ikke konsekvensen av det de så.

– Det er jo rart, kommer det fra Ragnhild, – at hvis vi ser voksne behandle et barn nedverdigende på gata, haster vi forbi. Hvis de plager et dyr eller riper opp en bil, da griper vi inn. Det er jo slik her i landet at dyr har bedre rettigheter enn mennesker. Hvis man plager og piner i hjel en hund, kan du miste man retten til å ha dyr. Hvis man gjør det samme med barn, er det ingen som hindrer dem i å få flere, og beholde dem.

Fikk barn

Etter at Christoffer døde i 2005, har stefaren og datteren til Ragnhild og Gunnar fått to barn.

Selv er datteren under etterforskning for å ha sviktet omsorgen for sin egen sønn. Hun har gitt mannen sin full støtte.

Men fortsatt henger bilder av henne og Christoffer i huset hos Ragnhild og Gunnar hjemme i Kodal. Ingen er ryddet ut.

– Og rommet der Christoffer pleide å sove står som før. De fleste av tingene hans også.

Vi lot alt stå framme til dommen var falt i lagmannsretten.

Boken «Jeg tenker nok du skjønner det sjøl» er i salg hos bokhandlene fra i dag.