– For høy togtut!

Beboere i Skiringssalveien og langs jernbanelinja i Geminifeltet er lei av tuting fra NSBs nye Flirt-tog. Anne Torød-Hessner (bak f.v.), Tony Aashildrød-Høgli. Ingrid Holst-Larsen (foran f.v.), Eirik Torød-Hessner,Kristoffer-Torød-Hessner, Eiril Roberg og Celina Svendsen krever målinger av lyden fra togtyfonen.

Beboere i Skiringssalveien og langs jernbanelinja i Geminifeltet er lei av tuting fra NSBs nye Flirt-tog. Anne Torød-Hessner (bak f.v.), Tony Aashildrød-Høgli. Ingrid Holst-Larsen (foran f.v.), Eirik Torød-Hessner,Kristoffer-Torød-Hessner, Eiril Roberg og Celina Svendsen krever målinger av lyden fra togtyfonen. Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Naboer til en usikret togovergang i Sandefjord mener de får nedsatt hørsel på grunn av tutingen fra de nye Flirt-togene.

DEL

– Det er helt uholdbart. Ei av nabodamene her holdt på falle ned fra stigen mens hun malte huset da ett av togene passerte. Hun skvatt så fælt av den høye lyden, forteller Eiril Roberg.

Naboene langs Skiringssalsveien og i Geminifeltet i Sandefjord er fullt innforstått med at togene må tute før den usikrede togovergangen ved Virik gård. Togene sørfra tuter da like ved jernbaneovergangen ved Kjellberg, innkjøringen til Geminifeltet. Nordover i boligfeltet ligger boliger på rekke og rad nesten inntil jernbanelinjen.

Det er etter at de nye Flirt-togene til NSB ble satt inn, at togtutingen har blitt et problem.

LES OGSÅ: Kjørte i 135 km/t før avsporingen

Har sendt klager

På vegne av de berørte husstandene har Roberg derfor gitt NSB og Jernbaneverket så ørene flagrer.

– Vi har sendt flere klagebrev om at tyfonstøyen ikke er å leve med. Vi kan konkret vise til barn og voksne med nedsatt hørsel i timer etter togpasseringene, forteller Roberg.

Ei av nabodamene her holdt på falle ned fra stigen mens hun malte huset da ett av togene passerte.

Ifølge gjeldende krav til lydnivå for tog skal lyden fem meter foran toget ligge mellom 115 og 125 desibel. Høyhastighetstog som Flirt, skal ligge mellom 115 og 123 dB. Naboene mener Flirt-togene overskrider disse grensene.

LES OGSÅ: Blant de trangeste setene i Europa

Sandefjords Blads fotograf, Per Langevei, fikk selv erfare togtuten, både fra de gamle togsettene og de nye Flirt-togene. Ifølge Langevei, som hadde utstyrt seg med ørepropper, var lyden fra Flirt så høy at han kjente trykket på kroppen.

Ikke dokumentert

Jørgen Larsen, konsulent ved NSBs servicesenter, skriver i svarbrevet til beboerne at det er foretatt typetester på NSB Flirt, men at det kun foreligger en påstand om at lydnivået fra tyfonen alltid er under 125 dB.

Noen måleresultater har aldri blitt verifisert, men slik dokumentasjon er blitt etterspurt.

LES OGSÅ: Frykter at nattflyene vil ødelegge livskvaliteten

– Holder ikke

Dette svaret kan ikke Roberg godta. Nå krever naboene snarest støymålinger av Flirt, og de forlanger tilbakemelding før 1. oktober.

Hun har også utfordret NSB til å komme på befaring for å høre hvor ille lyden er.

Kommunikasjonsrådgiver i NSB, Håkon Myhre, forsikrer at en mer detaljert rapport om støyen fra Flirt-leverandøren Stadler er rett rundt hjørnet.

– Vi etterspurte denne senest for én uke siden, og de har lovet å komme raskt tilbake med disse målingene. En nøyaktig dato kan jeg ikke gi før til uka, sier han, og legger til:

– Vi lytter til hva naboene i Skiringssalveien sier, og vi håper målingene vil vise at vi opererer innenfor regelverket.

LES OGSÅ: Flere klager på bråk fra skaterampe

Ber naboene ta kontakt

Kommunelege i Sandefjord, Ole Henrik Augestad, er ikke kjent med at de nye Flirt-togene blir hevdet å tute høyere enn det gamle togsettene, men han ber naboene om å sende ham en klage.

Vedvarende støy over 125 desibel er helt klart helseskadelig

– Vi har i forbindelse med de gamle togsettene tatt kontakt med både Jernbaneverket og NSB om dette, og da endte vi opp med at lydnivået var både forsvarlig og nødvendig med tanke på sikkerhetstilsyn ved til usikrede togoverganger, sier han.

– Mener naboene Flirt-togene har en ny og høyre lyd som er sjenerende, må de gjerne ta kontakt, så skal vi få en ny vurdering.

Augestad forteller at det finnes flere grenser av ubehagelig støy, fra lyd som forstyrrer nattesøvnen til lyd som gir smerte.

– Det kommer også an på hvor lenge man blir utsatt for støy. Men vedvarende støy over 125 desibel er helt klart helseskadelig, sier han.

Artikkeltags