Gå til sidens hovedinnhold

FrP ramler - Venstre dobler

Artikkelen er over 10 år gammel

Fremskrittspartiet mister hver tredje velger i Sandefjord, mens Venstre nær dobler sin oppslutning.

– Uff da, sier Erik Monsen, lokallagsleder for FrP i Sandefjord, når han får se tallene.

Partiet går tilbake 6,7 prosentpoeng fra valget i 2007 og får en oppslutning på 12,6 prosent. Dermed mister partiet også tre representanter i bystyret, og står igjen med fem.

Likevel er ikke Monsen veldig bekymret.

Her finner du dine folkevalgte.

Del på Facebook

– Det har dessverre skjedd ting i partiet som har påvirket oppslutningen på meningsmålingene. Men dette gjelder personer, og ikke politikk. Selvfølgelig må vi gjøre en knakende valgkamp, og vi har en stor jobb å gjøre, men går med flagget høyt hevet.

 Leverer som forventet

Saken han tenker på, men ikke sier rett ut, er kontroversene rundt tidligere ordførerkandidat Trond Birkedal i Stavanger og sex-anklagene mot ham. Partileder Siv Jensen og generalsekretær Geir Mo har også fått kritikk for håndteringen av saken.

– Kan det være politiske saker lokalt som også påvirker målingen negativt?

Det utelukker jeg blankt. Det er sikkert mange på venstresiden som misliker det vi står for, men lokalt tror jeg folk får det de forventer.

Bråkmakere og kjeftesmeller

Mens FrP foreløpig ikke ligger i nærheten av sitt ambisiøse mål om 33 prosent oppslutning ved kommunevalget, har Venstre, på målingen gjort av analysebyrået SMI for Sandefjords Blad, allerede nådd sitt mål om å øke antall representanter fra dagens én, til tre.

– Dette var kjempebra, sier en fornøyd Tor Homleid, leder i Sandefjord Venstre om økningen på 3,5 prosentpoeng, til 7,3 prosent.

Som Monsen tar han resultatet «med en klype salt», men mener at partiet har liberale verdier som blir lagt merke til.

– Vi er litt bråkmakere og kjeftesmeller, samtidig som vi står på de svakes side, tredjeparten som ikke har de samme sterke talspersonene, sier Homleid, og sikter blant annet til miljøsaker, flyktninger, skole og barn.

Jeg tror vi framstår som et parti for en raus og inkluderende by.

Folk øyner Ap

Også Arild Theimann, leder i Sandefjord Ap, har grunn til å være fornøyd, med en framgang på 4,2 prosentpoeng, til 21,2 prosent.

Vi ble største parti i Sandefjord ved siste stortingsvalg, og nå bekrefter denne målingen at folk begynner å få øynene opp for Aps politikk, for eksempel når det gjelder et bredere syn på hva skolen skal være. Den skal være mer enn det som kan måles og veies, sier Theimann.

Han mener også at Høyres tilbakegang skyldes at Høyre ikke utnytter potensialet med å ha både jernbane, Torp, ferje og E18 for å trekke til seg annet næringsliv «enn bare handel».

– Vi er også det eneste partiet som har budsjettert med nye sykehjemsplasser i neste periode, sier Arild Theimann.

LES OGSÅ: Sp hopper på meningsmåling