Gå til sidens hovedinnhold

Frykter flere skoler svikter mobbeofre

Artikkelen er over 8 år gammel

Da Per opplevde at skolen ikke tok mobbingen på alvor, måtte han til slutt bytte skole. Kommuneadvokaten er bekymret for at flere skoler i Sandefjord gjør samme feilen.

Det skal være nulltoleranse for mobbing i sandefjordsskolen. Likevel opplever barn og unge, blant annet Per, at skolehverdagen blir vond. Og vondere blir det, for elever og deres foresatte, dersom de opplever at skolen barnet går på, ikke griper inn og får slutt på mobbingen.
Det kan på sikt slå tilbake på kommunen.

– Klassiske reaksjoner

I et varslingsbrev fra kommuneadvokat Ivar Otto Myhre til rådmannen og skolesjefen om tilfellet Per, går det fram at Myhre er urolig:

«Mobbing er et alvorlig problem i skolen og de reaksjonene (elevens reelle navn) hadde på mobbingen, er så klassiske, at de burde ha vært tatt alvorlige helt fra starten», skriver han.

– Jeg blir bekymret når en mor finner sønnen gråtkvalt og han ikke vil gå på skolen. Uansett hvem som har skyld i hva som har skjedd – om det er gutten selv eller andre – sånn kan vi ikke ha det. Skolen har ansvar og plikt uansett, enten ved å hjelpe gutten eller omgivelsene, sier Myhre til SB.

– Skolens ansvar uansett skyld

Han peker i varslingsbrevet på en høyesterettsdom.

«Det er en helt vanlig feil i de mobbesakene som har gått for domstolene, senest i Kristiansand, at alle mener det er noe galt med mobbeofferet og ikke mobberne. Høyesterett var helt klar på at det uansett skyld er skolens ansvar å ta dette alvorlig, hvilket altså skolen i Kristiansand ikke hadde gjort».

Han frykter at slik ansvarsfraskrivelse på sikt kan koste kommunen svært dyrt i form av søksmål.

«Undertegnede er bekymret dersom dette er systemfeil som går igjen på andre skoler i Sandefjord, en feil som kan få store negative konsekvenser for kommunen», skriver juristen.

Plikter å hjelpe barnet

Foruten konsekvenser av søksmål, peker Myhre på at skolen selvsagt plikter å hjelpe barnet som ikke har det bra på skolen.

– I denne konkrete saken virker det som om barnets interesse ikke er satt i førersetet. Mor har prøvd alt ved å gå tjenestevei, men ikke nådd fram. Da er det greit at hun kommer til meg som er varslingsinstans. Det er åpenbart et forbedringspotensial, sier Myhre.

Får ros av Barneombudet

Barneombudet mener Sandefjords kommuneadvokat ser lenger enn bare å beskytte arbeidsgiveren.

– Sandefjords kommuneadvokat er et forbilde flere burde se til, mener Janicke Sæther Olsen, seniorrådgiver i Barneombudet.

LES OGSÅ: – Noen må si ifra: Nok er nok

LES OGSÅ: – Ingen grunn til bekymring

Kommentarer til denne saken