Gjennomgangen er stengt med gjerde

Tone-Lill Borlaug er nabo til huseieren som har satt opp gjerdet som stenger passasjen mellom Guttorm Jarls vei og Jarleveien på Lasken. Hun skjønner godt at eieren midlertidig har valgt å stenge for trafikken over eiendommen for å opparbeide plen og minske gangstien. Det skal gjøre det umulig å grisekjøre på moped og trygt for fotgjengere og folk med barnevogn.

Tone-Lill Borlaug er nabo til huseieren som har satt opp gjerdet som stenger passasjen mellom Guttorm Jarls vei og Jarleveien på Lasken. Hun skjønner godt at eieren midlertidig har valgt å stenge for trafikken over eiendommen for å opparbeide plen og minske gangstien. Det skal gjøre det umulig å grisekjøre på moped og trygt for fotgjengere og folk med barnevogn. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Et gjerde sperrer gjennomgangen mellom Jarleveien og Guttorm Jarlsvei på Lasken.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Gjerdet skal ikke stå der til evig tid, sier Mari Cecilia Bystedt Ioka som har satt opp stengslet.

– Jeg vet at noen i nabolaget klager, men det har de ingen grunn til. Jeg kommer ikke til å bygge noe på den delen av tomta, for det har jeg ikke lov til, sier hun.

Bystedt Ioka sier hun har vært i kontakt med Sandefjord kommune og fått vite at tiltaket er lovlig.

Hun sier at målet med gjerdet er å stanse mopedkjøringen og den voldsomme gjennomgangstrafikken på stien mens plenen rehabiliteres.

Man vet jo aldri hva som kommer i hvilken fart fra Jarleveien.

– Det vil bli gjennomgang her på sikt, men ikke i rett linje slik det er nå. Vi skal lage det slik at fotgjengere og barnevogner kan passere, men ikke mopeder i høy fart.

Vil ikke vente på ulykke

Bystedt Ioka kjøpte huset og eiendommen for ett år siden. Hun sier det er viktig for dem å gjøre det trygt for barna å være på eiendommen.

– Før vi satte opp gjerdet, kjørte det mopeder på stien i en voldsom fart, sier hun.

Derfor ønsket verken hun eller samboeren å vente på at en alvorlig ulykke skulle skje. Dette er nabo Tone-Lill Borlaug glad for. De bor akkurat der den tidligere gangstien kom ut i Guttorm Jarls vei.

– Det er noen mopeder som dundrer gjennom her så det er farlig å rygge ut av garasjen vår. Man vet jo aldri hva som kommer i hvilken fart fra Jarleveien, sier hun.

(Tone-Lill Borlaug synes naboene er i sin fulle rett til å anlegge det omstridte gjerdet. Foto: Anders Mahlum Hasle)

At det dessuten er blitt færre folk som lufter hundene sine der, synes Borlaug også er fint.

– Da slipper vi som bor her å tråkke i alt hundene slipper fra seg. Folk plukker jo ikke opp dritten etter dem, sier hun.

Borlaug tror det er folks gamle vane om å gå på stien som gjør dem så sinte.

– Gammel vane er vel vond å vende, men på sikt er dette bra for mange. Dessuten unner jeg naboene mine å kunne la barna leke på plenen uten å frykte for livene deres, sier hun.

Kommunens jurist ser på gjerdet

Bygningssjef Sindre Væren Rørby har satt jurister i kommunen til å se på gjerdesaken i Jarleveien.

– Når vi får melding om slike tiltak, er det rutine at vi tar kontakt med grunneier og får en orientering om status, sier han.

Reguleringsplanen for området er fra 1951, noe som gjør at kommunen må finne ut av om det er hevd på rettigheter til gjennomgang over eiendommen.

– Reguleringsplanen gjelder ikke lenger når den er så gammel som dette. Derfor har kommunen ingen ekspropriasjonsrett, om det nå skulle vært ønskelig å bruke det. Hvis et slikt tiltak skal være aktuelt for å sikre allmennheten gjennomgang, må området reguleres på nytt, sier han.

– Vi må finne ut hva som eies av hvem og hvilke rettigheter som tilfaller hvem. I reguleringsplanen fra 1951 er denne gjennomgangen regulert til vei, sier Rørby.

LES OGSÅ: Tøffere gjerdestrid

– Komplisert bilde

Han sier at kommunen nå undersøker saken, men tør ikke anslå når disse undersøkelsene er ferdige.

– Det er et komplisert bilde der oppe og veldig gamle forhold. Dessuten er kommunen rammet av streik i disse dager, så jeg regner med at det kan ta litt tid før vi kan gi et endelig svar, sier bygningssjef Sindre Væren Rørby til Sandefjords Blad.

LES OGSÅ: Er dette Vestfolds lengste gjerde?

Artikkeltags