85 øl fra til sammen 19 bryggerier fordelt på seks klasser, skal i disse dager renne ned i strupene på 25 personer i en nøye utvalgt fagjury.I tillegg kan hvermannsen der hjemme bidra med sine favoritter som teller 20 prosent når vinnerne kåres på den store TV2-gallaen som sendes fra Stavanger 6. januar.

Er Grans holdt utenfor?

Da fagbladet Apéritif, som arrangerer kåringen sammen med Bryggeriforeningen og Ølakademiet, sendte ut lista over bryggerier og øl det er mulig å stemme på, kunne publikum lese lista til de ble grønne som en ølflaske i fjeset; navnet Grans var ikke å spore. Reaksjonen på Facebook og andre sosiale medier lot ikke vente på seg. Er Grans bevisst blitt holdt utenfor testen?

– Grans har alltid vært invitert i de 17 årene vi har drevet med blindsmakinger og på lik linje med alle andre bryggerier. Men at bryggeriet kan ha falt ut av mailinglista noen ganger i løpet av alle disse årene, det skal jeg ikke se bort fra. Men å påstå påstå at Apéritif holder Grans utenfor sine blindsmakinger faller på sin egen urimelighet, sier ansvarlig redaktør i bladet, Aase E. Jacobsen.

Hun går langt i å antyde at det er Grans som har sovet i timen, siden de ikke har reagert tidligere.

Glemt eller «glemt»?

Tilfeldig eller ikke, men etter at Sandefjords Blad forhørte seg om hvorfor Grans ikke var med i testen, tok Bryggeriforeningens leder Petter Nome kontakt med bryggeriet, og fortalte at de ved en inkurie hadde glemt å invitere dem til kåringen.

– Vi vil nødig sutre, men dette blir som å arrangere VM i fotball, og bare invitere EU-land, sier bryggeriets Edvard Gran som helst ikke vil mene noe om hvorvidt Grans er glemt eller «glemt».

Han forteller at store ølkåringer betyr veldig mye for bryggeriene og at selv om vi er over to uker inn i avstemmingsperioden, så har Grans nå meldt seg på.

– Nå gjelder det å mobilisere venner og bekjente til å stemme, sier han.

For ordens skyld: Grans bryggeri er landets eneste bryggeri som ikke er medlem av Bryggeriforeningen.

LES OGSÅ: Her er den første smak av jul