Han skal gi støtte under terrorsaken

Steinar Hvitstein skal være omsorgsperson under terrorrettssaken. Foto: Janne Grytemark

Steinar Hvitstein skal være omsorgsperson under terrorrettssaken. Foto: Janne Grytemark

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Steinar Hvitstein var på Utøya og Sundvollen 23. juli for å hjelpe ofrene etter Behring Breiviks terror. Nå skal han være en omsorgsperson under rettssaken.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Helt siden Anders Behring Breivik utløste bomben som drepte åtte mennesker i regjeringskvartalet og myrdet 77 mennesker på Utøya, har lederen av Sandefjord Røde Kors vært involvert. Som medmenneske og støtte. Som skulder og samtalepartner. Han har vært på Utøya sammen med pårørende og overlevende og andre som av en eller annen grunn har hatt et behov for å komme til stedet for å få en debriefing.
Nå begynner en ny fase i saken rundt terroristen, og dermed venter også nye oppgaver for Steinar Hvitstein. Som en av flere frivillige i Røde Kors kriseomsorgsgruppe skal han være til stede i forbindelse med rettssaken og støtte akkrediterte personer gjennom de eventuelle reaksjoner de måtte få i Tønsberg.

Får debriefing

Selv har han klart seg rimelig bra i ettertid.
– Det er klart det påvirker meg personlig, men det er ingen fare med meg. Røde Kors har en veldig fin debriefinggruppe. Den er døgnbemannet og skulle det dukke opp et behov, har jeg hele tiden noen å ringe til og snakke med, sier han.
Kriseomsorgsgruppa har satt opp vakter og går turnus. Det er det første gang Hvitstein har vært med på.
– Men så har det jo aldri vært noen slik sak tidligere heller. Men jeg tror det blir ganske likt det Røde Kors vanligvis gjør i forhold til vitnestøtte, sier han.

– Må være medmenneske

Hvitstein ønsker ikke si noe om hva han så på Utøya og Sundvollen dagen etter terroranslaget. Men alt var ikke svart.
– Det var også veldig mange sterke og rørende opplevelser, sier han.
Hva han møter av opplevelser i løpet av rettssaken, vet han ikke.
– Vi visste ikke hva vi møtte da vi kom til Utøya og Sundvollen heller. Det er ikke mulig å forberede seg på det. Derfor må vi bare ta det som kommer, og ta det som medmennesker. Vi skal backe opp de som er sterkt berørt på en eller annen måte, sier han.

– Får for mye oppmerksomhet

Hvitstein mener for øvrig at pressen har bidratt til å dra hele nasjonen lenger inn i saken enn det som er nødvendig.
– Jeg ser lite nyheter og leser ikke VG eller Dagbladet. Jeg liker heller ikke å se navnet til gjerningsmannen. Det er uforståelig at han har så stor interesse. Mediene er ekstremt overfokusert på ham. Han ville ha oppmerksomheten, og det har han fått, sier Hvitstein.

Nøytrale

Han presiserer for øvrig at det ikke er han som privatperson som er til stede, men Røde Kors.
– Jeg er ikke Steinar Hvitstein, men Røde Kors oppe i dette. Vi er 100 prosent nøytrale i forhold til politikk, trosretning og så videre. Røde Kors er en organisasjon som jobber på begge sider av frontens linje. Det betyr at om vi hadde møtt Behring Breivik på Utøya, ville vi behandlet også ham, selv om det kanskje høres grotesk ut, sier han.

Artikkeltags