– Dette vil åpne mange dører for oss, sier en glad, men beskjeden og fattet direktør i Surface Effect Ships Europe AS (SES), Ulf Tudem.
Det Sandefjord-baserte firmaet stakk lørdag av med innovasjonsprisen og ble årets europeiske motorbåt under båtmessen i Düsseldorf i Tyskland. Ifølge nisjebladet Båtliv er dette verdens største båtmesse.

SES har tatt patent i 65 land på et spesielt båtskrog. En viftedrevet luftpute løfter skroget fra vannet, slik at båten møter mindre vannmotstand.

Del

LES OGSÅ: Sklir på luftpute

– Sparer penger og miljø

– Dette er helt klart fornuftig teknologi. Med et slikt skrog sparer man både penger og miljø. Man kan bruke mindre motorer og man bruker langt mindre drivstoff. Vår testbåt bruker halvparten av drivstoffmengden som en vanlig, sammenlignbar båt, sier Ulf Tudem.
På båtmessen fikk Tudem og hans kompanjonger demonstrert båten som ga dem innovasjonsprisen.
– Dette er motorbåtindustriens Oscar. En leverandør i USA har allerede testet båten, ble råimponert og vil teste den igjen. Flere andre store verft er også interessert, sier Tudem.

LES OGSÅ: US Navy tenner på SES-båtene

Tror investorene kommer

Han og SES har jobbet med båtskroget i 10 år og investert betydelige summer i utviklingen. Nå kan det kanskje betale seg. Planen er å lisensiere ut rettighetene til å benytte konseptet i båtbygging. Hovedmarkedet er lystbåter, men skroget kan ifølge Båtliv brukes til patruljefartøy, ferjer, ambulansebåter og crewbåter. Ifølge Tudem har han interesserte investorer. Med en nyvunnet pris tror han investeringsinteressen vil øke.
– Vi er litt i champagnerus nå, for dette er gøy. Men vi drikker ikke altfor mye champagne, for vi vet at mye jobb gjenstår, sier Ulf Tudem.

LES OGSÅ: Løfter seg over bølgehøydene