Havbunnen full av døde østers

Av og
Artikkelen er over 3 år gammel

Naturvernforbundet frykter global østerskatastrofe. Se video!

DEL

[Amta.no] Østersen dør i tusentalls rett utenfor våre hjem. Årsaken kan skape en global miljøkatastrofe.

Da generalsekretæren for Naturvernforbundet, Maren Esmark, var på tur for å plukke østers i Hallangspollen ved Drøbak i Akershus, avdekket hun det som kan bli en katastrofe for miljøet på havbunnen.

– Jeg har ofte vært ved Gylte i Drøbak for å plukke østers, men denne dagen ble jeg veldig forbauset, forteller Esmark. Nesten alle østersene hun fant var døde.

– Skjellene var åpne, og de var blir svarte i fargen, beskriver hun. Jeg fant kun noen få som var i live.

Esmark tok kontakt med Havforskningsinstituttet, som kunne fortelle at det senere var funnet døde østers i Vestfold.

– Funnet i Drøbak var det første som ble avdekket av døde stillehavsøsters, forteller forsker ved Havforskningsinstituttet, Torjan Bodvin.

Havforskningsinstituttet har gjort store undersøkelser og også funnet døde østers ved Tjøme.

– Vi forventer svar fra analysene i neste uke, sier Bodvin. Hvis dette er et virus, kan det være katastrofalt. Den kan også angripe flatøsters eller blåskjell, og kan også spre seg til Europa, forteller han.

På verdensbasis produseres det 4.5 tonn stillehavsøsters årlig.

– Norge følges nå med argusøyne fra alle land, fastslår forskeren.

Stillehavsøsters forekommer naturlig i det nordlige Stillehavet fra Japan til Beringstredet. Herfra er den flyttet til andre havområder for å dyrkes, og den har spredd seg rund langs kysten av Norge.

– Stillehavsøstersen vokser fort, og folk er blitt oppfordret til å plukke den fordi den kan ødelegge vår egen fauna, forklarer Maren Esmark.

Stillehavsøstersen kan vokse oppå arter som den rødlistete norske flatøstersen og blåskjell.

Men var den ønsket?

Torjan Bodvin, seniorrådgiver i Havforskningsinstituttet, uttalte i 2008 at spredningen av fremmedelementet stillehavsøster i Vestfold er alarmerende.

– Kystkommunene Sandefjord og spesielt Tjøme har Norges største bestander av stillehavsøsters. Enkelte områder har en tetthet på 100 skjell eller mer per kvadratmeter, noe som er ganske mye. Det er også funnet steder med over 300 skjell per kvadratmeter, så dette må vi ta alvorlig, sa han.

Les mer:

Artikkeltags