Her er Sandefjords ytterste nøgne ø ...

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Lengst sør i Sandefjord kommune ligger de tre holmene Leikerane. Her har du verden for deg selv. En cola reddet turen vår dit.

DEL

Står du på Folehavna, lengst sør på Vesterøya, ser du Leikerane der ute.

De er det første tegnet på at du nærmer deg Sandefjordsfjorden, og det nærmeste man kommer utlandet, uten å måtte sjekke inn på Torp, da.

De fleste sandefjordinger har aldri satt sine bein på disse holmene. Ikke andre mennesker heller, unntatt på helt stille, varme sommerdager. Men dem er det få av her ute.

En dag i september drar en trio fra Sandefjords Blad ut på tur for å utforske stedet. Da fikk vi merke hvorfor det kan være flere mennesker på Hvaltorvet en søndag (!) enn det er på Leikerane i løpet av et helt år.

Dagen før vi legger ut på tokt, hadde kulingen herjet. Men vinden hadde kommet fra nord, noe som vanligvis ikke gir store dønninger.

Vi kaster loss i Indre Havn, og det er bare små krusninger i vannflaten.

Reddet av en cola

Planen er å gå i land med reporter og fotograf på en av Leikerane. Idet vi passerer Tangen, halvveis ut på Vesterøya, begynner vi å bli noe bekymret.

Dønningene lover oss motstand dersom vi vil forsøke oss på landgang. Og bedre blir det ikke når vi kommer ut til Leikerane. Å se over bølgetoppene er til tider ikke mulig.

– Har du en cola til fotografen, spør undertegnede til båtens kaptein. Fotografen hiver etter frisk luft, får seg en Pepsi Max (som kapteinen måtte under dørken for å finne), og ansiktsfargen kommer seg litt.

Tenk på det når du ser videoen fra Leikerane øverst i saken. Dette bildet ligger det oppholdelseskraft og innsats bak.

Måker, bølger og vind

Fra Leikerane er det én mil i luftlinje til Torvet. Reiser du enda én mil nordover, kommer du til Kodal.

Vi ser én annen fritidsbåt sør for Vesterøya denne dagen i slutten av september. Den er på vei østfra, runder Vesterøya tett inntil land og fortsetter inn Sandefjordsfjorden.

Så er vi alene igjen. Det er egentlig litt fint. Vi har verden for oss selv.

Der inne ligger byen. Trafikken, skolene og jobbene. Her ute hersker måkene, bølgene og vinden.

Vi gir opp å gå i land på holmene.

.

(VENDEREIS. Artikkelforfatteren må innse at de ikke kommer i land på Sandefjords sørligste punkt denne dagen. FOTO: OLAF AKSELSEN)

I dag (også) vinner bølgene over menneske og maskin.

Nå er vi i gang med rundreisen vår langs Sandefjords ytterkanter. Da er det godt å vite at man ikke kan bli sjøsyk på neste etappe, som strekker seg fra Hemskilen og inn i landet.

En hyllest til hjemstedet vårt

Etter å ha vært der ute, er det fint å tenke på at der ute i havet ligger noen forblåste holmer.

De ytterste nakne øyene er også en del av Sandefjord. For et mangfoldig sted; i skogen tusler elgen, i byen er det revy, det spilles toppfotball her, og landets største netthandelsmaskineri holder til her.

En reise til ytterpunktene er en hyllest til stedet vi kaller hjem. En fredelig plett på jorda.

I dag (også) vinner bølgene over menneske og maskin.

De bor langs grensen

Bli med SB til beboere i grenseland:

FAKTA: Grensetall

  • Sandefjords grense strekker seg rundt byen i en oval form.
  • Fra lengst i sør til lengst i nord er det 20,8 kilometer i luftlinje.
  • Fra lengst i vest til lengst i øst er avstanden noe kortere; 14,3 kilometer.
  • Hele grensa er cirka 50 kilometer lang langs land.
  • I vest er Himberg i Sandefjord omgitt av Larvik kommune på alle kanter. På fagspråket er Himberg en enklave inne i Larvik. Det finnes bare fire andre slike rare kommunegrenser her i landet. Himberg er den enklaven med flest innbyggere, rundt 40, og er omtrent 1,4 kvadratkilometer stor.
  • Landets største enklave er 2,9 kvadratkilometer stor, men er ubebodd. Den tilhører Nome kommune i Telemark, og ligger inne i Skien kommune.
     

Artikkeltags