Og dersom stemmen snakker engelsk i tillegg, skal du bli ekstra mistenksom.

Disse menneskene har nemlig ett eneste mål: Å stjele penger fra deg.

Microsoft-svindlere

– Det er de såkalte Microsoft-svindlerne som er tilbake. Dersom du gir dem opplysningene de er ute etter, risikerer du at de tapper kontoen din – og det kjapt. Det blir et kappløp om tid, sier krimsjef Lars Reiersen i Sandefjord-politiet.

LES OGSÅ Politiet advarer mot falsk IT-hjelp

Snakker engelsk

Henvendelsene kommer fra utenlandsk telefonnummer, trolig svært langt unna Norge. De snakker ikke norsk, kun engelsk.

De hevder å ha mottatt melding om «angrep på maskinen», eventuelt at «maskinen kan bryte sammen når som helst», eller «maskinen er full av farlig virus».

De oppringte blir bedt om å gå inn på en spesiell internettside som ser ut som en Microsoft-nettside. Fra denne siden blir fornærmede forledet til å gi tilgang til sin PC via fjernstyring.

– Det må du IKKE gjøre, advarer Reiersen.

Legg på røret

Han forteller at flere har henvendt seg til politiet de siste dagene og fortalt om svindelforsøket.

– De som ringte, ble mistenksomme og kontaktet politiet. Så vidt vi vet har ingen mistet penger denne gangen. Men det skjedde faktisk sist disse svindlerne var frampå, sier politimannen.

Hvis du går på limpinnen, opererer svindlerne lynraskt for å stjele penger fra deg. Dersom du har mistanke om at du har blitt svindlet, må du sperre kontoene dine umiddelbart – og deretter kontakte politiet.

Politiet tok telefonen

– Mens politiet var på besøk hos en dame, ringte faktisk svindlerne. Politimannen tok telefonen, og snakket med en engelsk kvinne. Da han fortalte han var politimann, ble det snart slutt på samtalen, sier Reiersen.

– Aldri oppgi noe som helst av informasjon over telefon, mail eller til folk du møter på gata. Du skal kjenne den som ringer og stole 100 prosent på vedkommende før du gir ut noe som helst info, sier politimannen.