Gå til sidens hovedinnhold

Ildkule observert over Sandefjord

Artikkelen er over 10 år gammel

Henny Caspersen fikk seg litt av en overraskelse på vei til jobb onsdag morgen.

– Klokka var rundt 07.oo da jeg så et stort grønt lys ved Store Bergan skole. Jøss, hva var det, tenkte jeg, sier Caspersen. Hun forteller at synet minnet om en gigantis racketball mot himmelen, og at den etterlot seg hvite striper.

– Jeg har aldri sett noe liknende. Jeg ble bare stående og glane, sier sandefjordskvinnen. Hun mener at objektet må ha landet ved Virik et eller annet sted.

Del

Caspersen forteller videre at en venninne av henne hadde en liknende observasjon ved Marum omkring 45 minutter tidligere.

En annen sandefjordsmann observerte ildkulen over Raveien i Sandefjord onsdag morgen.

– På vei til jobben i dag kom ett eller annet objekt flygende over Raveien rett ved BM Carlsen. Den lyste klar grønt og med en hale av klister etter seg, sier Jan Roger Standal. Han lurer på om det er noen andre som så fenomenet?

Lene Andersen forteller følgende historie til Sandefjords Blad:

– Jeg så og en slags ildkule på vei til jobb i dag onsdag 16.011.11  Ca. klokka 07.10.  Jeg kjørte E18 nordover fra Larvik til Tønsberg, og ved hovedavkjøringen til Sandefjord/påkjøringen fra Sandefjord ut på E18 kom en stor ildkule over himmelen med en slags lysende hale etter seg. Så ut som et kjempestjerneskudd veldig nærme. Gnistret etter den før den liksom sloknet og forsvant mot bakken. Det virket som den var veldig nærme, men har jo lest om at det ser nærmere ut enn det er i virkeligheten.
Ble helt satt ut, pleier å tenke:"ønsk deg noe" når jeg ser stjerneskudd, men her blei jeg satt ut og tenkte; "Var dette et stjerneskudd"???:)) Den lysende kula kom i retning fra Sandefjords-siden og over E18. Den sloknet ned mot jordet på venstre side av veien for meg, når jeg kjørte nordover.
 
Har du bilder, eller noe å fortelle om ildkulen, kontakt Sandefjords Blad på tlf. 90109010, eller redaksjonen@sb.no.

LES HVA UFOLOGENE SIER OG GJØR DEG OPP DIN MENING

Også Østlandspostens lesere forteller til  ØP Nett  at de har observert ildkuler på himmelen onsdag morgen.

Flere av avisas lesere forteller om uvanlige observasjoner tdlig onsdag morgen.  Rapportene går på synet av en stor ildkule som lyste kraftig opp før den etter hvert landet på ukjent sted.
 
Observasjonene er gjort ved Klåstad, Verningen, Skolmar, Bommestad og altså fra Raveien. Også lesere i Svarstad kan fortelle om  synet av ildkula.
 

Også tidligere i uka

Mandag kveld ble et likende fenomen observert lenger nord i fylket.

Flere lesere har tipset tb.no om det uvanlige fenomenet som ble sett mandag kveld.

– Det var en meteor som lyste på himmelen. En kraftig ildkule, sier Knut Jørgen Røed Ødegaard.

Ifølge ham ble meteoren sett over store deler av Østlandet. Men den kjente astrofysikeren fikk ikke sett den med egne øyne.

– Man kan aldri forutsi når den kommer. Det er såpass sjeldent at hvert enkelt menneske er heldig hvis man får se en meteor en gang i løpet av livet, sier han.

Mye lys og varme

En meteor er en stein som har svevd i verdensrommet og som har kommet på kollisjonskurs med jorden. Den har kommet gjennom atmosfæren og begynt å brenne og fordampe.

– Den kommer med voldsom hastighet, cirka 100.000 kilometer i timen. Det blir veldig mye lys og varme ut av dette. Størrelsen varier, og steinen kan være like stor som en klinkekule elle som en knyttneve, sier han.

Hvis meteoren overlever oppbremsingen uten å fordampe, og lander nede på planetens overflate, kalles den en meteoritt.

Viktige steiner

Astrofysikeren er svært interessert i å finne disse steinene fra verdensrommet som er flere milliarder år gamle.

– De kan hjelpe oss å finne ut mer om hvordan solsystemet oppsto og utviklet seg. De kommer fra solsystemets urtid og er svært viktige for oss, sier Røed Ødegaard.

For å kunne finne meteoren som ble sett i Vestfold, trenger man, ifølge Røed Ødegaard, mange observasjoner. Og han oppfordrer folk som har sett ildkulen på himmelen, til å sende ham en mail.

Så kjempelysglimt

En av dem som kanskje kan hjelpe er John Dyrnes fra Torød på Nøtterøy. Han skulle bare ut for å hente ved mandag kveld da han fikk øye på noe han aldri har sett før.

– Jeg sto på trappa da det plutselig kom et kjempelysglimt på himmelen, forteller Dyrnes til tb.no.

Han forteller at det var en runding som hadde en hale bak seg.

– Det var veldig svært – nesten som en måne – og beveget seg raskt som et fly fra sør til øst. Jeg har aldri sett noe slikt før, veldig flott og artig, sier Dyrnes.

Flere fikk sett

Også andre steder i fylket ble meteoren observert.

– Jeg og mamma kjørte bil fra Kodal til Andebu da vi så en gigantisk lyskule som gikk over himmelen. Jeg trodde først at det var et stjerneskudd, og mamma trodde det var en ufo. Det var en lang stripe bak kulen, forteller Marte Almquist.

Også i Hof var det mulig å se ildkulen. Der satt Monika Sørensen i godstolen og så ut av vinduet.

– Plutselig så jeg en svær kule med grøntgult lys som sluknet sakte og sikkert. Det varte cirka i 6–7 sekunder. Det var et vakkert syn! Først trodde jeg det var en rakett. Men etterpå tenkte jeg at det var et altfor stort og uvanlig lys til å være det, sier Sørensen.

Hun gikk ut for å se om hun kunne høre et smell da den datt ned.

– Jeg hadde på følelsen at den datt ned et sted i nærheten av oss, sier Sørensen.