Det mener arbeidsgruppen som har laget en forvaltningsplan for gravhaugene i Vestfold.
Verdensarvstatus vil skape større interesse blant folk for å besøke Gokstadhaugen. Der vil de kunne få se, høre og lese om haugens historie og vikingtiden.
Må bli mer attraktiv
Haugen ligger under halvannen times bilkjøring fra Oslo. Torp flyplass er 10 kilometer unna, og det er ferjeforbindelse til Sverige. Dette vil bidra til flere besøkende. Men forutsetningen må være at Gokstadhaugen blir mer attraktiv og interessant å besøke, mener arbeidsgruppen.
Behov for guider
Et ledd i å oppnå dette er å satse på informasjon og markedsføring. Historien om haugen bør ikke bare fortelles gjennom informasjonstavler, men også av guider som kan trå til når grupper besøker stedet.
Det er også viktig at innbyggerne i Sandefjord, politikere og grunneiere har kunnskap om Gokstadhaugen og dens historie, fordi dette vil underbygge ønsket om å ta vare på haugen i framtiden.
Betalte 25 øre for å se på
Visste du for eksempel at det var veldig stor interesse blant innbyggerne for å følge utgravningene av Gokstadskipet i 1880? På én enkelt dag, søndag 29. mai, var det 3.000 mennesker der. De betalte 25 øre hver i inngangspenger.
At det ikke er vikingkongen Olav Geirstadalv som ble gravlagt i haugen, men en annen som var drept av sverdhugg og knivstikk, visste du kanskje.
Under utgravningene ble det også funnet tre mindre båter, 12 hester, syv hunder, to hønsehauker, to påfugler og flere gjenstander.
Båttur til dødsriket
Noen vil kanskje spørre hvorfor vikingene ikke bare gravla personer, men også båter.
I arbeidsgruppens omfattende dokument står det at skipet skulle bringe den som var gravlagt fra de levendes verden til dødsriket. Gjenstandene i haugen kunne den avdøde få bruk for etter ankomst.
Også området utenfor selve haugen byr på interessant historisk informasjon. Frebergåsen har sitt navn etter fruktbarhetsgudinnen Frøy, Blåstein er avledet av ordet blotstein, altså en stein der det ble ofret til gudene, og Vestad som betyr en hellig gård.
Universitetet i Oslo har i høst undersøkt områdene utenfor haugen med georadar for å få mer kunnskap om hele området.
Utredningene om Gokstadhaugen berører også havnivået som vil stige i framtiden.
Havet stiger igjen
I vikingtiden var havnivået 3,8 meter høyere enn det er i dag, men fullt så mye vil det ikke stige, mener ekspertene.
Mulighetene for at havet stiger med en halvmeter innen 80 år er til stede. Men for de av oss som da fremdeles lever, skal det kunne gå an å besøke Gokstadhaugen uten å bli våt på beina.