– Den som venter på noe godt, venter ikke forgjeves, sier Jan Philip Junker Eikeland.

Han er én av to øre –, nese –, halsspesialister i Ra Klinikken, som har leid seg inn i Sandefjord Helsepark. For få uker siden kunne de endelig flytte inn i huset som favner alt fra rent velvære til psykiske og fysiske helsetilbud.

SE BILDENE FRA DEN NYE HELSEPARKEN HER.

Mistet legevakta – og investor

Per Thomas Mørk, naprapaten som i stor grad i flere år har holdt liv i drømmen om Sandefjord Helsepark, ser tilbake:

– Vi brakk ryggen en periode. Da vi trodde vi skulle få kommunal legevakt inn i bygget, kom samhandlingsreformen og ødela for oss. Selv om vi forsto at kommunen ikke kunne investere i noe hos oss når det var usikkert hva samhandlingsreformen innebar, var det synd for oss. Plutselig sto vi uten investor, husker Mørk.

Men ironisk nok er det samhandling de ulike aktørene driver med innenfor husveggene.

– Vi ser allerede nå at vi får på plass det «indremedisinske limet» i bygget. Vi snakker sammen, både sosialt og faglig, og har allerede begynt å sende pasienter til hverandre, sier Mørk.

– Skreddersydd

Doktor Eikeland er trekker fram et annet aspekt:

– Jeg og flere andre er avtalespesialister med Helse Sør-Øst. De er helt klare på fordelen ved å samle større fagmiljøer. Vi drar nytte av hverandres fagkompetanse og støttefunksjoner, sier han og tilføyer:

– Små enheter spredt over et større geografisk område er gårsdagen. Framtida er dette: Skreddersydde lokaler for våre behov. Og når vi ligger sentralt og samlet, gir det miljø- og tidsgevinst for brukerne våre.

Åpnes av helseministeren

Hittil er det 23 aktører i Sandefjord Helsepark. Og bygget er bare halvfullt.

– Det er allerede nå et bredt fagmiljø, sier markedsansvarlig for Sandefjord Helsepark Eiendom AS, Halvard Hanevold.

– Men vi skulle gjerne hatt tannlege, øyelege, hudlege og andre spesialister hit. Vi jobber med planer om dette, samt MR og røntgen, sier Hanevold.

Han er glad for samarbeidet med kommunen, både administrativt og politisk.

– De hadde trua på oss. De så tomtas utviklingspotensial for helsetjenester. Det kan bidra til at Helse Sør-Øst ser denne merverdien og legger flere spesialister til Sandefjord, sier Hanevold.

Tirsdag 13. desember kommer helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen for å foreta den offisielle åpningen av Sandefjord Helsepark. Det oppleves som en fjær i hatten for kreftene bak bygget til 150 millioner kroner.

– Helseparken kan allerede gjøre masse som det gamle lokalsykehuset rett bortenfor her, gjorde. Men vi har ikke sengeplasser, da, sier Eikeland.