Gå til sidens hovedinnhold

Klarer seg godt på et lite budsjett

Artikkelen er over 7 år gammel

– Er du sulten når du drar til butikken, ender det bare med at du kjøper mye mer enn det som står på handlelappen.

Helle Cecilie Holmberg (24) har mange knep for hvordan matbudsjettet kan holdes lavt, samtidig som det ikke er problem å ha et sunt kosthold.

Hun, samboeren Fredrik Faugstad (24) og barna Fia Leona (5) og Alva Anea (snart 1 år) er en matsmart familie. Med god planlegging og bevisste innkjøp, klarer de å holde handleutgiftene på rundt 4.000 kroner per måned. Sammenlignet med referansebudsjettet for et rimelig forbruksnivå (se fakta), sparer familien 45.380 kroner i året på mat.

– Det inkluderer også all annen husholdning som bleier, morsmelkerstatning, sjampo og balsam, sier Helle Cecilie.

Fredrik har hatt vikariater som lagermedarbeider i flere bedrifter i Sandefjord. Da han ble arbeidsledig i vår, ble økonomien strammere og familien i Hekkeløpveien måtte se nøye på hva de brukte penger på.

Dyre småturer

– Mat utgjør nødvendigvis en vesentlig del av husholdningsutgiftene. Men vi har alltid vært bevisste på pengebruken. forteller Fredrik.

Familien deler gjerne tips om hvordan det fint går an å ha et handlebudsjett som i snitt er på rundt 1.000 kroner i uka.

– Småturer innom butikken blir ofte dyre, fordi man fort kjøper flere ting enn planlagt. Derfor starter jeg med å lage matplan med ulike middager for den kommende uken hver torsdag kveld, og deretter handler jeg for en hel uke på fredager etter jobb. Kun det som står på handlelista blir kjøpt inn, sier Helle Cecilie.

Hun prøver å planlegge middagene slik at eventuelle rester kan brukes dagen etter.

– Har vi salat til lasagnen på mandag, finner jeg på noe vi kan ha salatrester ved siden av på tirsdag. Dermed slipper vi å kaste salaten som blir igjen.

LES OGSÅ: Sparte 20.000,- på verkstedtabbe

Handler i Sverige

Familien drar på handletur til Sverige tre-fire ganger i året.

– Da fyller vi fryseren med kjøtt og annet som er billigere enn i Norge, og kjøper større kvantum om det er ting som er på tilbud i forskjellige butikker. Vi har en stor fryser og ekstra kjøleskap i kjelleren, samt en stor matbod som er veldig praktisk. Melk og andre meieriprodukter er mye billigere i Sverige, og melk kan fryses.

Helle Cecilies viktigste sparetips er å ikke tenke at dyr mat smaker best.

– For meg er egg egg og juice er juice, og vi handler derfor gjerne FirstPrice-produkter. Meny er dyrere enn Kiwi, og noen tilbud er bedre et annet sted enn på nærbutikken. Så bruk kundeavisene fra de forskjellige matvarebutikkene, og følg oppskrifter som Rema 1000 sine, «Middag for under 100-lappen», samt matprat.no og andre nettsider.

– Det er ikke noe problem å spise seg mett med dette budsjettet, og så er det lov å unne seg litt ekstra innimellom. På lønningsdagen skeier vi ut og bestiller pizza og kebab, smiler Helle Cecilie og Fredrik.

Hvor mye bruker du på mat pr. måned? Kommenter gjerne under saken.

– Godt og billig

Kokk og skribent Christopher Sjuve mener det er fullt mulig for én person å spise god middag hver dag hele uka for bare noen få hundrelapper totalt.

Sjuve har laget et menyforslag for to uker, der han blant annet anbefaler å lage større mengder som kan deles opp i porsjoner og fryses. Menyen - som blant annet inneholder oppskrifter på potetsuppe, løksuppe, chili con carne, spagetti og indisk kyllingrett - kan du ser her.

– Små justeringer

Om du må stramme inn forbruket, betyr ikke det at du må kutte ut livets goder helt. Du kommer langt med noen få justeringer, ifølge Silje Sandmæl (bildet) i DNB.

– Det er mye å spare på matposten. For eksempel spise hjemme i stedet for ute, smøre matpakke i stedet for å kjøpe lunsj, handle én gang i uken og lag mer mat når du først kokkelerer, sier forbrukerøkonomen til Kvinneguiden.

– Vær prisbevisst! Frossen mat er billigere enn fersk. Og mange tenker ikke over å se på eksempelvis kilo- eller literprisen. Det er den lille skriften du skal se på, ikke den store.

Høyere matvarepriser

Det var det fine grillværet – og ikke dagligvarekjedenes ønsker om større fortjeneste – som førte til høyere priser i sommer, mener bransjen selv.

I forrige uke kom Statistisk sentralbyrå med ferske tall for utviklingen i matvareprisene. Etter en økning på 3,2 prosent fra juni til juli, falt prisene med 1,3 prosent den siste måneden.

– Prisnedgangen er som forventet. Prishoppet vi så i juli var et resultat av at nordmenn koste seg med grillmat i det fine været, sier direktør for dagligvare i bransjeorganisasjonen Virke, Ingvill Størksen.

Kommentarer til denne saken