Korter kø med SMS

– Vi ligger litt på etterskudd, og det er kjedelig at vi har ubenyttede timer, sier tannpleier Hild-Ada Bakke Andersen på Søeberg tannklinikk. Ivan Susnic (13) møtte imidlertid til avtalt tid. FOTO: KURT ANDRÉ HØYESSEN

– Vi ligger litt på etterskudd, og det er kjedelig at vi har ubenyttede timer, sier tannpleier Hild-Ada Bakke Andersen på Søeberg tannklinikk. Ivan Susnic (13) møtte imidlertid til avtalt tid. FOTO: KURT ANDRÉ HØYESSEN

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Etter at Tannhelsetjenesten i Vestfold begynte å varsle pasientene på SMS ett døgn før oppsatt time, møter stadig flere.

DEL

 

– Hadde alle møtt til oppsatt time, hadde vi ikke hatt etterslep. SMS-varsling koster penger, men det lønner seg, sier tannlege og rådgiver Oddbjørn H. Hansen ved Tannhelsetjenesten i Vestfold, som er et fylkeskommunalt foretak.
I 2008 startet SMS-varslingen av timer til pasientene. Det ga prompte færre tomme tannlegestoler.
– Tallene for 2009 er ikke klare ennå, opplyser rådgiver Merethe Christiansen i tannhelsetjenesten.
– Men inntrykket vårt er at stadig flere møter til timen de skal ha. Så SMS-varsling er uten tvil et godt tiltak. Pasientene er udelt positive, forteller hun.

Holdt på å glemme egen time

I en av tannlegestolene ved Søeberg tannklinikk i Sandefjord sitter 13 år gamle Ivan Susnic.
– Det er bra med SMS-varsling av timer, for da blir man jo minnet på det, sier han.
Det var mamma Unn Susnic som dagen før fikk tekstmeldingen på sin mobil.
– Det er veldig bra. I går skulle jeg selv til tannlegen, men holdt på å glemme det. Min tannlege har ikke SMS-varsling, forteller hun.
Hadde Susnic glemt timen sin, måtte hun trolig ha betalt for den likevel. Slik er det ikke med timer i den offentlige helsetjenesten: De prioriterte gruppene får gratis undersøkelse og behandling.

– Tror de glemmer det

Kan det ha seg slik at pasienter som likevel ikke risikerer å måtte betale noe, er slappere innstilt til å møte opp?
– Jeg vil ikke spekulere i om de tar lett på det, sier Merethe Sørensen.
Unn Susnic velger å tro det beste om andre pasienter:
– Jeg går ut fra at det meste skyldes glemsomhet fordi man ikke får lagt inn timen i kalenderen man bruker, sier hun.
Konsekvensen av at pasienter ikke møter opp til timene, er at de må ha nye timer. Det fører behandlingsforsinkelser – ikke bare for dem selv, men også andre pasienter.
– I verste fall kan hull bli større når noen går over tida, sier Oddbjørn H. Hansen.
Unn Susnic og sønnen Ivan kan neppe sies å ta lett på tannlegetimer. Fredag i forrige uke møtte de opp på Søeberg tannklinikk, uten å ha blitt varslet via SMS.
De kom én uke for tidlig ...

Artikkeltags