Kreftpasient (60) ble glemt av sykehuset i Vestfold

ØDELAGT LIV: – Før følte jeg meg som en ung og sprek mann. Nå orker jeg nesten ingenting, sier 60-åringen. På skademeldingen erkjenner sykehuset å ha sviktet oppfølgingen av denne pasienten.

ØDELAGT LIV: – Før følte jeg meg som en ung og sprek mann. Nå orker jeg nesten ingenting, sier 60-åringen. På skademeldingen erkjenner sykehuset å ha sviktet oppfølgingen av denne pasienten. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

– Tenk hvis polyppen var blitt fjernet med én gang, sier den 60 år gamle mannen.

DEL

Sykehuset i Vestfold glemte å kalle ham inn til oppfølging og operasjon. Dette førte til spredning av kreft til endetarm, tynntarm og lever.Ledelsen ved Sykehuset i Vestfold har lagt seg flate og beklager tabben. (Se nederst i saken)

– Hva hjelper det? Livskvaliteten min er kraftig redusert. Jeg har mistet fullstendig tiltroen til dette sykehuset, sier mannen i et intervju med Tønsbergs Blad.

Han har det tøft og orker ikke belastningen med å stå fram med navn og bilde. Samtidig ønsker han å sette ord på hvordan en glipp har snudd opp ned på livet til en hel familie.

Kraftige magesmerter

Det var våren 2008 at mannen fikk kraftige og vedvarende magesmerter. Han var til undersøkelse ved gastroseksjonen. Det ble oppdaget en polypp på tykktarmen. Han fikk beskjed om at den lå vanskelig til og ikke kunne tas vekk der og da. Legen sa at den måtte opereres bort innen noen år, fordi en slik variant vanligvis utvikler seg til kreft.

Legen skrev brev til mannens fastlege, der en ny undersøkelse ble anbefalt våren 2009. Poliklinikken skulle kalle pasienten inn. Det skjedde ikke. Sykehuset har ikke funnet årsaken til rutinesvikten.

– Jeg hørte ikke noe mer, forteller 60-åringen. Han trodde derfor at vevsprøven, som ble tatt, var ok. I ettertid viste det seg at det allerede i 2008 var celledeling og kreft under utvikling.

– Det burde sykehuset ha orientert meg om umiddelbart, sier han.

I fjor høst fikk han kraftig diaré som ikke ga seg. Han ble lagt inn, undersøkt med koloskopi og det ble tatt ny vevsprøve.

Fjernet 40 cm av tykktarm

– Jeg så selv på skjermen at polyppen var blitt betydelig større. Den hadde for lengst utviklet seg til kreft, som hadde spredd seg til tynntarm og lever, forteller mannen.

Under operasjonen i januar i år ble 40 centimeter av tykktarmen og 70 centimeter av tynntarmen fjernet, men fortsatt har han kreft i leveren og går til kontroll ved Rikshospitalet.

– Desto mer som kuttes, desto større blir handikappet. Tenk hvis polyppen var blitt fjernet med en gang. Da ville jeg fortsatt hatt et normalt liv. Før følte jeg meg som en sprek ung mann. I dag er jeg bare trøtt og uopplagt, sukker han.

Kritisk advokat

Mannens advokat, Kristin Hovden, er ikke nådig i sin kritikk:

– Klienten min er sterkt preget. Han har det slitsomt, med hyppig diaré. Dagen må planlegges nøye, forteller Kristin Hovden.

Etter utskrivelsen var han på toalettet 13 ganger i døgnet. Båtturer, strandbesøk og et sosialt liv er blitt vanskelig. Mannen sliter med depresjoner og er lite sosial. Han sover mye, både på dagen og kvelden.

Den godt betalte og spennende jobben i utlandet måtte han kutte ut. Ifølge Hovden er mannen varig invalid på grunn av sykehustabben. Etter operasjonen ringte en overlege fra sykehuset og ba pasienten søke erstatning. Den prosessen er nå i gang. Dessuten har fylkeslegen i Vestfold opprettet tilsynssak.

LES OGSÅ: Sindre (15) innlagt med brokk - døde ti timer senere

Kona sluttet på SiV

Kona til 60-åringen er sykepleier og har tidligere jobbet ved SiV. Nå har hun sluttet.

– Tønsberg sykehus må virkelig skjerpe seg. Svikten i denne saken er total. Jeg synes det er skremmende. I løpet av disse årene har ingen tatt seg bryet med å sette seg ned og snakke med oss. Jeg ba om en samtale, men fikk beskjed om at de ikke hadde tid.

– Hele systemet svikter

Advokat Kristin Hovden legger til:
– Alle forstår at på et stort sykehus vil menneskelig svikt forekomme iblant. Men når hele systemet svikter, som i dette tilfellet, må det være et ledelsesproblem. I de sakene jeg har hatt i årenes løp, har jeg sett en tendens til at Sykehuset i Vestfold forsøker å bagatellisere skaden som pasienten har fått. Man unnlater for eksempel å nevne i journalen når ting går galt, unnlater å sende avviksmeldinger. Det synes jeg er bekymringsfullt med tanke på at man tross alt skal lære av feilene, slik at de ikke skal gjentas, sier hun.

Sykehuset beklager

Sykehuset i Vestfold beklager sterkt at mannen ikke ble innkalt til ny undersøkelse ett år etter at polyppen ble oppdaget.

– Dette er en svikt fra vår side som vi er svært lei for. Vi meldte selv saken til fylkeslegen gjennom vårt kvalitetssystem da feilen ble avdekket, sier avdelingssjef ved gastroseksjonen, Jon Anders Takvam.

I etterkant har SiV gjennomgått saken grundig for å finne ut hva som gikk galt, men årsaken er ikke funnet. I sykehusets skademelding skriver Takvam 3. april i år:

«På bakgrunn av vevsprøvesvar skrev NN brev til fastlegen med kopi til pasienten der en anbefalte ny undersøkelse innen vår 2009, og at poliklinikken skulle kalle inn pasienten. Det skjedde ikke. Årsak til rutinesvikt hos oss har vi ikke funnet. Vi må erkjenne at vi har sviktet oppfølging av denne pasient etter første koloskopi.»

Ifølge Takvam planlegger SiV nå å offentliggjøre anonymiserte utgaver av meldinger på sykehusets nettsider.

– Sykehuset i Vestfold har de siste årene hatt stor oppmerksomhet på at avvik skal meldes, slik at vi kan lære av feil som blir begått. Derfor har det vært en stor økning i antall avviksmeldinger de siste årene. Vi ønsker å være åpne om de feil vi gjør. I tillegg gjennomgår vi systematisk pasientjournaler for å avdekke feil. Det er et ledd i den nasjonale pasientsikkerhetskampanjen, opplyser han.

Artikkeltags