La det store egget - og nå kan det bli brødkrise

I løpet av morgentimene mandag ble åtte traktoregg lagt ut i Sandefjord, ett av dem på Torvet. Sandar bondelags leder Andreas Botne (til venstre) og Vestfold bonde- og småbrukarlags leder Håkon Tørrestad regner med at publikum vil merke aksjonen som nå er i gang.

I løpet av morgentimene mandag ble åtte traktoregg lagt ut i Sandefjord, ett av dem på Torvet. Sandar bondelags leder Andreas Botne (til venstre) og Vestfold bonde- og småbrukarlags leder Håkon Tørrestad regner med at publikum vil merke aksjonen som nå er i gang. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Bondeorganisasjonene viser tydelig hva de mener om statens tilbud. I dag ble åtte traktoregg med bilde av statsministeren lagt ut i Sandefjord, ett av dem på Torvet. Fra tirsdag kan bøndene skape brødkrise.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Bruddet i inntektsforhandlingene mellom Norges Bondelag og staten fører til aksjoner.

Merkes allerede tirsdag

– Tilbudet fra staten er rett og slett for dårlig. Det vil ikke overraske meg om det blir tomt for enkelte matvarer i butikkene kanskje allerede fra tirsdag 15. mai, sier lederen i Sandar bondelag, Andreas Botne.

– Hvilke matvarer er det snakk om?

– Det kommer antagelig til å bli tomt for brød, ikke bare i Sandefjord, men i hele landet.

Botne kan ikke si hvor lenge aksjonen vil pågå. Det vil avhenge av hvor vellykket den blir.

Bondelaget vet at det merkes blant publikum når enkelte dagligvarer ikke lenger finnes i butikkhyllene. Smørmangelen for en tid siden er et godt eksempel på dette.

Godtar ikke 13.000 kroner

Andreas Botne og bonde- og småbrukerlagets leder i Vestfold, Håkon Tørrestad, er ikke fornøyd med statens tilbud i årets inntektsoppgjør. Det lyder på 13.000 kroner pr. årsverk, inkludert alle tillegg.

Tilbudet beløper seg til 900 millioner kroner, mens kravet var 2,2 milliarder.

Kravet ville ifølge Landbruks- og matdepartementet utgjøre 50.000 kroner pr. årsverk.

Tilbudet viderefører den gode inntektsveksten i jordbruket de siste årene.

– Det som gjør dette oppgjøret spesielt, er at Stortinget nylig har vedtatt en landbruksmelding der det står at produksjonen skal økes i takt med befolkningsøkningen. Målet er å øke matproduksjonen med 20 prosent i løpet av de neste 20 årene. Men dette lar seg ikke gjøre med det tilbudet vi nå har fått fordi kostnadene våre øker raskere enn prisene våre. Det blir derfor ikke noe særlig igjen på nettolinjen. Skal vi kunne øke produksjonen, må det lønne seg å produsere mat, mener Botne.

Oppgjøret kan havne i Stortinget

Likevel mener statens forhandlingsleder Leif Forsell at statens tilbud er akseptabelt.

– Tilbudet følger opp den nye landbruks- og matmeldingen. Det legges til rette for økt produksjon, og tilbudet viderefører den gode inntektsveksten i jordbruket de siste årene og forsterker investeringsvirkemidlene, sier han.

Ved brudd i jordbruksoppgjør blir ikke Riksmeglingsmannen trukket inn i forhandlingene. Det betyr at Stortinget har det avgjørende ordet.

Andreas Botne regner med at dette vil skje i juni.

Artikkeltags