I januar ble 41-åringen bedt med på studietur til Liberia av hjelpeorganisasjonen UNITAID. I løpet av det ukeslange besøket fikk Dybvik møte Liberias president og fredsprisvinner, Ellen Johnson Sirleaf, to ganger.

Del på Facebook

– Møtene var korte, men vi fikk inntrykk av at Sirleaf var en dame med snert og humor i replikken, forteller Dybvik, som møtte presidenten sammen med blant annet tre stortingsrepresentanter fra Norge: Marit Nybakk, Jon J. Gåsvatn og Sylvi Graham.
Dybvik innrømmer at han ble litt «starstruck» da delegasjonen møtte presidenten. Pulsen ble høyere, særlig da han fikk lov til å veksle noen ord med henne.

Engasjerer seg internasjonalt

Dybvik ble bedt med på tur fordi han er internasjonalt engasjert. 41-åringen jobber med internasjonale temaer i sitt virke som lærer og freelancejournalist.
Besøket i Liberia gjorde et dypt inntrykk på ham. Særlig da han så hvor mange barn som ikke var på skolen i skoletiden.
– Vi kjørte gjennom mange landsbyer der barna bare spratt fritt rundt i gatene, eller jobbet. At de ikke var på skolen er ikke så rart, siden mange skoler ikke har lærere. Mange landsbyer har ikke en gang skoler, sier han og forklarer at en stor andel av Liberias befolkning er analfabeter: 60 prosent av kvinnene og 30 prosent av mennene.

Vil forbedre helse og skole

Hensikten med besøket var at UNITAID viste hva de gjør for helse og skole i Liberia. Hjelpeorganisasjonen jobber blant annet med å skaffe effektivt utstyr som kan hjelpe sykehuspersonell til å stille riktige diagnoser. På den måten kan spredningen av HIV, tuberkulose og andre infeksjoner reduseres.
– Mange i Liberia har gått glipp av grunnleggende fakta om helse og sykdom. Dermed forstår de ikke viktigheten av å komme seg til et sykehus når symptomene melder seg. De går heller kanskje til en tradisjonell naturmedisinmann eller stoler blindt på bønn og religion, sier Dybvik som er proppfull av inntrykk etter besøket.
– Det er ikke bare et eksotisk land. Det er et land med en ekstremt merkelig historie. det er land som ble fullstendig knust på 90-tallet og det er land som har rykket nærmere Norge etter at presidenten fikk Nobels fredspris, sier han.