Lindrer sorgen med tekst og toner

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Flere ganger har Jon Gangdal fått dødsfall og sorg nært inn på livet. Sorgen lindrer han med musikk. Gjerne blues.

DEL

Han står ved alle blomstene og hilsningene på Torget i Sandefjord. Akkurat som i Oslo og andre byer vitner de om tragedien som rammet forrige fredag.

Del på Facebook

Selv fikk Jon Gangdal også merke sorgen på nært hold. En av datterens venninner ble drept på Utøya. Dessuten mistet kona, som jobber i Arbeidsdepartementet, en kollega i bomben i Regjeringskvartalet.

– Det gjør at jeg kommer tettere innpå sorgen, men ellers er det som har skjedd så uhyrlig at jeg reagerer som alle andre.

Også tidligere har Gangdal vært nær på sorgen, blant annet da tvillingbroren døde i en båtulykke i Mefjorden i 2009 og i forbindelse med boken han skrev om Christoffer Gjerstad Kihle, åtte-åringen som døde etter å ha blitt utsatt for vold.

LES OGSÅ: Everestklatrer døde

Etter brorens (Sven) død, skrev han teksten «In my brothers blues» på et fly hjem fra Nepal, blant annet fordi Sven var glad i blues.

– Blues kan ta inn i seg både sorg og gode følelser, sier Gangdal.

Dedikerer sang til ofre

Det var også i Nepal han traff de tre i bandet Ashesh and Nekhvam. Nå er bandet i Sandefjord, som de også var i fjor under Himalayafestivalen. Fredag spilte de på Dirty Nelly og lørdag spiller de på Retro Bar.

Akkurat som Gangdal, bruker bandet tekst og musikk til å uttrykke følelser i glede og sorg.

Etter terroren forrige fredag fullførte bandets låtskriver Ashesh Dangol en påbegynt tekst - «Sound of the innocent». Den vil han ikke bare dedikere til ofrene etter terrorangrepet under konserten i kveld, men også når bandet senere i sommer spiller i Skottland, England og Tyskland.

– Musikk er veldig viktig i en sorgprosess. Jeg skrev også en tekst til min kone, etter at hun døde i sykdom. Det får bevisstheten til å slappe av, sier Dangol.

De tre nepaleserne har selv fått føle en 15 år lang borgerkrig på nært hold, med 16.000 drepte. Nå er det fred i Nepal.

De så også på Norge som et fredelig land, uten terror. Derfor ble de, som alle andre, sjokkert over tragedien og kunne nesten ikke tro det.

Ingen oppskrift på sorg

Jon Gangdal mener det å skrive og snakke med noen, i tillegg til musikk og kunst er viktig etter slike hendelser.

– Ord løfter noe av de dårlige følelsene, det onde, opp i bevisstheten, og gjør dem mer forståelige. Så er det noe vi ikke klarer å sette ord på. Da kan musikk og bilder være det riktige. Men det er ikke noen oppskrift på sorg som er riktig eller gal, sier Jon Gangdal.

Artikkeltags