Line (29) mener det er kommunens skyld at hun skled på isen

Tidligere Miss Danmark, Line Kruuse Nielsen, går til sak mot Sandefjord kommune. Hun møtte i tingretten med prosessfullmektig Even Solbraa-Bay.

Tidligere Miss Danmark, Line Kruuse Nielsen, går til sak mot Sandefjord kommune. Hun møtte i tingretten med prosessfullmektig Even Solbraa-Bay. Foto:

Av , , og
Artikkelen er over 5 år gammel

Tidligere Miss Danmark, Line Kruuse Nielsen (29), falt på isen i Sandefjord i 2008 og ble delvis invalid. Nå avgjør retten om det var kommunens feil eller ei.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Uhellet skjedde tidlig på kvelden 1. desember 2008. Line Kruuse Nielsen var på vei til dansetrening da hun skled på Torget nær Jernbanealleen.

Del på Facebook

– Voldsomt vondt

– Jeg gikk der det var lyst, sa Line Kruuse Nielsen i Sandefjord tingrett, som forklaring på hvorfor hun ikke hadde gått rett over Torget. Hun forteller at hun skled og falt bakover, og landet på hodet og ryggen. Skoene beskrev hun som "vanlige gode norske sko".

– Jeg hadde voldsomt vondt og frøs der jeg lå. Det var kaldt den dagen, sier 29-åringen som etter fallet har måttet gi opp modellkarrièren og annen yrkeskarriere.

– Slik er det i Norge om vinteren

Kommuneadvokat Ivar Otto Myhre i Sandefjord var enig i at det var glatt.

– Slik er det i Norge når det er kaldt, sa Myhre i sitt innledningsforedrag. Han bestred at det er kommunens ansvar å stø der hun falt. Dette er ikke et fortau, men et torv, påpekte han.

– Vanskelig saksgang

Prosessfullmektig for Line Kruuse Nielsen, Even Solbraa-Bay, hevder at kommunen er erstatningspliktig. Han setter et spørsmålstegn ved kommunens strørutiner – og om de har blitt fulgt opp, rapporterer Sandefjords Blads journalist, Sigurd Øie, fra retten.

Solbraa-Bay forteller også at saksgangen har vært meget vanskelig. Line Kruuse Nielsen skal gjentatte ganger forsøkt å komme i kontakt med de ansvarlige i kommunen, uten å lykkes. Derfor tok hun kontakt med en advokat.

Begrepsforvirring er grunnen til at det har tatt lang tid, mener kommuneadvokat Myhre.
Han forteller at den danske kvinnen i mange henvendelser fortalte at hun falt på Hvaltorvet, som er et privat kjøpesenter, ikke på Torget. Derfor avviste kommunen lenge saken helt.

Skadet hofte, rygg, skulder og nakke

Kruuse Nielsen slo hodet i isen og ble liggende, da hun i 2008 var i Sandefjord en kort tid i jobbsammenheng, under opplæring som laborant.

Flere personer kom til da hun falt på isen, og de fikk varslet ambulanse. Hun var på sykehus til dagen etter, og hun var sengeliggende i en uke før hun returnerte til hjemlandet Danmark. Der ble det konstatert skade i hofte, rygg, skulder og nakke.

Også i dag er Kruuse Nielsen sterkt plaget av fallet. Ifølge hennes lege burde hun innvilges full uførepensjon.

Ifølge Kruuse Nielsen og hennes norske advokat Even Solbraa-Bay i advokatfirmaet Cramer & Co opptrådte kommunen uaktsomt ved ikke å strø på ett av de mest trafikkerte stedene for fotgjengere i byen.

Ansvar behandles først

Tirsdag begynte saken i Sandefjord tingrett. Det er satt av to dager, og flere vitner er innkalt, blant andre én som skal ha sett fallet.

I juli 2010 antydet Solbraa-Bay at det kunne komme et millionsøksmål mot kommunen.

For meg er det opplagt at kommunen ikke er erstatningsansvarlig.

– Vi har nå valgt å dele saken i to. Først skal retten avgjøre ansvarsspørsmålet. Får min klient medhold, blir vi enten enige med kommunen om en erstatning, eller det blir en ny sak, sa Solbraa-Bay til Sandefjords Blad før rettssaken startet.

Helsetilstanden til Line Kruuse Nielsen, som er tidligere Miss Danmark, skal være uforandret siden i sommer.

– Opplagt ikke ansvar

Kommuneadvokat Ivar Otto Myhre foreslo selv å dele saken.

– Ellers ville saken ha blitt veldig stor. Nå tester vi ut ansvaret først. For meg er det opplagt at kommunen ikke er erstatningsansvarlig, sier Myhre.

– Kommunen har ikke plikt til å stø der hun falt, framholdt kommuneadvokaten i retten.

Artikkeltags