Linnea invalid etter sykehustabbe

Linnea Angelica er smilende, sosial og tillitsfull. Men hun har utviklet cerebral parese etter en omfattende hjerneskade som helt og fullt skyldes mangelfulle undersøkelser og forsinket behandling ved sykehuset i Tønsberg. – Jeg må bare forholde meg til at slik er det, og jeg er jo veldig glad i jenta mi, sier Mia Michelle Urdahl-Aasen. FOTO: ATLE MØLLER

Linnea Angelica er smilende, sosial og tillitsfull. Men hun har utviklet cerebral parese etter en omfattende hjerneskade som helt og fullt skyldes mangelfulle undersøkelser og forsinket behandling ved sykehuset i Tønsberg. – Jeg må bare forholde meg til at slik er det, og jeg er jo veldig glad i jenta mi, sier Mia Michelle Urdahl-Aasen. FOTO: ATLE MØLLER

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Linnea Angelica (3) får 7,76 millioner kroner i erstatning, etter at hun ble alvorlig hjerneskadd på grunn av mangelfull behandling ved sykehuset i Tønsberg.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Treåringen fra Sandefjord kommer til å være pleietrengende resten av livet, og moren Mia Michelle Urdahl-Aasen har fått hverdagen fullstendig snudd på hodet.
19-åringen, som er eneforsørger for Linnea Angelica, har også datteren Nathalie på to måneder. Den vesle familien bor i tredje etasje i et hus uten heis i sentrum. Med bratte trapper og to jenter som må bæres og krever mye hjelp, er det blitt vanskelig for Mia Michelle å bo her.– Jeg håper å kunne kjøpe et hus eller en leilighet som er tilrettelagt på bakkenivå. Men det er overformynderiet som bestemmer over erstatningsbeløpet fram til Linnea Angelica blir 18 år. Når jeg ikke har jobb, er det heller ikke lett å få lån, sier Mia Michelle.

100 prosent invalid

Linnea Angelica har utviklet cerebral parese etter hjerne- skaden, og Norsk Pasientskadeerstatning har konkludert med at jenta er 100 prosent medisinsk invalid.

Treåringen er rammet i begge beina og høyre arm, og er avhengig av korsett fra skuldre og ned til lårene.

Hun trenger hjelp til det aller meste, og må bæres over alt. Mest trolig kommer hun til å være avhengig av rullestol og andre former for bistand resten av livet.

Kommunikasjonen må foregå gjennom tegnspråk, snakkebøker og andre hjelpemidler. Linnea Angelica klarer å spise selv, men setter lett ting i halsen. Hun har astma og må også ha epilepsimedisiner to ganger om dagen.

For Mia Michelle dreier store deler av hverdagen seg om å gi datteren nødvendig hjelp.

LES OGSÅ: Kreftpasient (60) ble glemt av sykehuset i Vestfold

Måtte avbryte utdannelsen

– Linnea Angelica er i barnehagen hver dag, og følges opp av fysioterapeut og ergoterapeut. Det er fin avlastning, men når hun er hjemme, må jeg i realiteten være hos henne hele tiden. Det er tøyeøvelser morgen og kveld, og Linnea Angelica trenger også hjelp om natta til å snu seg. Det er også mange møter og opplæringer for meg slik at jeg kan det hun lærer, sier Mia Michelle.

Hun måtte slutte på skolen fordi alle møtene og omsorgen for den hjerneskadde datteren tar så mye tid.

Pustet ikke

Linnea Angelica ble født frisk, men fem dager gammel fikk hun en væskefylt blemme i hodet. Etter undersøkelser hos fastlegen, ble de sendt til Sykehuset i Vestfold i Tønsberg for å ta prøver.

Selv om den vesle jenta hadde fått en virusinfeksjon, ble hun sendt hjem igjen. Fem dager senere ble hun alvorlig syk.

– Vi fant henne helt blå. Hun hadde sluttet å puste, og vi måtte regelrett riste liv i henne, forteller Mia Michelle.

Linnea Angelica ble sendt i hui og hast med helikopter til sykehuset, men skaden var allerede skjedd.

Mangelfulle undersøkelser

Norsk Pasientskadeerstatning slår fast at hjerneskaden jenta fikk, fullt og helt skyldes mangelfulle undersøkelser og forsinket behandling av viruset ved sykehuset i Tønsberg. Sykehuset har ikke protestert på dette.

– Fastlegen sa det korrekte og sykehuset tok prøver, men sendte oss hjem igjen. Retningslinjene anbefaler at «føre var»-prinsippet skal følges, men det gjorde ikke sykehuset, slår Mia Michelle Urdahl-Aasen fast.

Ikke tillit til legen

Hun legger ikke skjul på at både selve sykehusdramaet og tiden etter har vært tøff.

– Jeg var bare 16 år, og det var veldig mye som skjedde.

Hun har likevel ikke mistet troen på helsevesenet eller sykehuset der feilvurderingen ble gjort.

– Men jeg har ikke tillit til legen som gjorde den mangelfulle undersøkelsen. Jeg har ikke fått noen direkte beklagelse fra sykehuset, og legen har ikke fått noen form for sanksjoner. Det reagerer jeg på. Det er jo vi som har fått en helt annen hverdag på grunn av de helt opplagte feilvurderingene som ble gjort.

Norsk Pasientskadeerstatning skriver i sin vurdering at Linnea Angelica vil være pleietrengende livet ut, og at hun vil ha behov for bistand til alle gjøremål i framtida. De anser det som sannsynlig at jenta vil bli boende hjemme til hun fyller 18 år, og at hun som voksen vil bli boende i en omsorgsbolig eller institusjon.

Frakting og tunge løft

Mia Michelle har fått hjelpestønad til å ta sertifikat, og har også krav på stønad til å kjøpe tilpasset bil. Derimot har hun ikke fått tilbud fra kommunen om bolig eller tomt.

– Linnea Angelica har plass i Kapteinløkka barnehage, og det hadde vært veldig praktisk å kunne bo i nærheten.

Slik som hverdagen er blitt, går mye tid med til planlegging, frakting, tunge løft og å finne løsninger på praktiske utfordringer.

– Jeg må bare forholde meg til at slik er det, og jeg er jo veldig glad i jenta mi. Men livet er blitt annerledes, og da vil en bedre leilighet gjøre dagene litt enklere, sier Mia Michelle Urdahl-Aasen.

LES OGSÅ: Vurderer å kreve mer

Artikkeltags