Gå til sidens hovedinnhold

Løgn, chat og svindelforsøk

Artikkelen er over 9 år gammel

Stadig flere sandefjordinger blir truet eller forsøkt lurt til å gi fra seg store pengsummer på nettet.

Advokat Erik Bryn Tvedt opplever en økende pågang av sandefjordinger som er blitt utsatt for bedrageriforsøk på nettet.

– Kreativiteten innen datasvindel er stor. Folk som har bedt meg om råd etter å ha opplevd svindelforsøk, forteller at de er blitt utsatt for trusler om kraftige straffereaksjoner hvis de ikke har betalt.

Påstand om menneskehandel

Ifølge Sandefjord-advokaten er chattetjenester en måte å svindle særlig menn på.

– Jeg har klienter som har chattet med kvinner fra andre land, blant annet fra Nigeria. Etter en tid har kvinnen sagt at hun gjerne vil komme på besøk på turistvisum, men at hun behøver penger til turen.

En stund etter at mannen hun chatter med har sendt pengene, hevder kvinnen at politiet har tatt kontakt og fortalt at det som foregår er menneskehandel.

– Litt senere blir så mannen kontaktet av noen som utgir seg for å være advokat. Han forteller at nigerianske myndigheter ser svært alvorlig på dette forsøket på menneskehandel, og at mannen kan forvente seg å bli satt i fengsel i Nigeria. Han har mottatt rene trusselbrev med krav om å betale, sier Erik Bryn Tvedt.

LES OGSÅ: Reidar ble svindlet for 77.000

Hans råd til klientene har vært å ignorere henvendelsene.

– Det har da også vist seg å være effektivt. Etter en stund har de ikke hørt mer fra de som krever penger.

Politisperring

I helgen ble advokaten kontaktet av en mann som hadde blitt utsatt for en annen form for trussel på nett.

– Datamaskinen hans var plutselig blitt fullstendig låst, med advarsel på skjermen fra noen som utga seg for å være «Norsk politi - Institutt for Cybercrime». Advarselsiden var relativt godt laget, med antydninger om hvilke ulovligheter mannen hadde begått og hvilke fengselsstraffer han kunne regne med.

LES OGSÅ: Ga 17.500 for falske flybilletter

Ilegges «bot»

Løsningen som ble skissert på siden, var å betale en «bot» på 100 euro innen 48 timer.

– Han hadde ikke brukt datamaskinen til noe ulovlig. Men for en utenlandsk person kan det naturlig nok føles skremmende å bli kontaktet på denne måten av noen som utgir seg for å være norsk politi, sier Bryn Tvedt til Sandefjords Blad.

LES OGSÅ: Hvordan unngå å bli svindlet på nett?

Han ba klienten om ikke å betale de 100 euroene, men frykter at datamaskinen ikke vil fungere mer.

– I tillegg til ødeleggelse er dette også bedrageriforsøk, og derfor ganske alvorlig. Politiet ba likevel mannen ikke om å anmelde forholdet. Grunnen tildet vet jeg ikke, men det kan være et kapasitetsspørsmål.

PC-eksperter Sandefjords Blad har vært i kontakt med, fraråder folk å betale «bøter» for å få frigjort PC-en. Datamaskinen er trolig infisert med skadelig programvare når hendelsen opptrer. Selv om du betaler kravet vil fortsatt PC-en være infisert av skadelig programvare.

Oppsøker båtselgere

Et tredje nettsvindelforsøk Erik Bryn Tvedt er blitt kontakt om, er en sandefjording som hadde avertert båten sin for salg på finn.no.

– Etter at den hadde ligget der usolgt en stund, ble mannen kontaktet av noen som sa de ville kjøpe. Eneste krav var at min klient skulle sette inn en pengesum som tilsynelatende skulle brukes for å opprette kontoen der kjøpesummen skulle settes inn.

LES OGSÅ: Ikke la deg lure av datasvindlere

Kombinert med at vedkommende som tok kontakt ville kjøpe båten usett til prisantydning, ble dette for mistenkelig for sandefjordingen som skulle selge. Advokaten er ikke i tvil om at nettkriminalitet er kraftig voksende.

– Jeg har opplevd flere svindelforsøk rettet mot sandefjordinger. Nett og chattekanaler gir nesten ubegrensede muligheter til å skjule identiteten din. Derfor må folk på generelt grunnlag være forsiktige når de er på nett. Falske virusadvarsler og meldinger om låste sider kan se profesjonelle og ekte ut. Det gjelder å være klar over at mange har oppdaget muligheten av å utnytte andres uerfarenhet i forhold til nett og nettbruk, advarer Erik Bryn Tvedt.

– Naive nordmenn

– Nordmenn er blant de mest tillitsfulle og naive folkeslagene i verden, så spesielt svindel basert på tillit ser vi mye av.

Det sa seniorrådgiver Vidar Sandland i Norsk Senter for Informasjonssikring (NorSIS) i et intervju med VG i sommer.

Ofte er det organiserte kriminelle som står bak den digitale svindelen på nett.
I fjor ble norske offentlige og private bedrifter utsatt for rundt 45.000 datainnbrudd, tyverier og forsøk på bedrageri.

Kommentarer til denne saken