Gå til sidens hovedinnhold

Mødre ble syke

Artikkelen er over 8 år gammel

Både moren til Per og moren til Even ble syke av hvordan sønnene i årevis levde med mobbeproblemer.

Å kunne møte på jobb og utføre arbeidsoppgaver slik det var forventet, ble umulig for mødrene til Per og Even. Pers mor mener hennes tilfelle «sier alt»:

Det har vært og er ennå veldig tungt.

Mobbingen tok kreftene

– Midt i alt med sønnen vår og konflikten med skolen, ble jeg alvorlig somatisk syk og var sykmeldt lenge. Så blir jeg friskmeldt og klarer å komme tilbake i halv stilling. Men det som gjør at jeg igjen ble sykmeldt, var ikke sykdommen jeg hadde, men belastningen vi hadde med skolen, sier hun.
Evens mor har det, til tross for at familien har flyttet til en annen kommune, fremdeles vanskelig.
– Det har vært og er ennå veldig tungt, sier hun.

«En enorm belastning»

Seksjon for sorgstøtte ved Akershus Universitetssykehus har jobbet mye med familier som har opplevd selvmord etter blant annet mobbing. I varselbrevet A-hus skrev i 2009, beskrives det hvordan mobbing av barn påvirker nær familie:
«Å være foreldre eller søsken til et barn som utsettes for alvorlig og langvarig mobbing, er en enorm belastning. Å skulle trøste og hjelpe et barn som lider, og kjempe utad for barnets situasjon, krever mye krefter og ressurser».
Og belastningen blir enda tyngre å bære dersom det tross møter, brev, tiltak og annet ikke skjer noe som bedrer barnets situasjon: «Mange opplever en total avmakt i forhold til at rettigheter og realiteter er to helt forskjellige ting i mange tilfeller», heter det fra A-hus.

Denne artikkelen er en underartikkel til følgende hovedartikkel: Foreldre meldt til barnevernet

Kommentarer til denne saken