Mystisk fugledød også i Sandefjord

Ingen kan si hva som tok livet av en rekke stær i Badeparken i november i fjor. Ingen av dem ble undersøkt. Arkivfoto: Olaf Akselsen

Ingen kan si hva som tok livet av en rekke stær i Badeparken i november i fjor. Ingen av dem ble undersøkt. Arkivfoto: Olaf Akselsen

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Flere av Sandefjords Blads lesere lurer på om de døde fuglene som har falt ned fra lufta i USA og Sverige kan ha noen sammenheng med de tallrike stærene som ble funnet døde i Badeparken i fjor høst.

DEL

– Vi fikk melding om de døde fuglene i Badeparken, men hentet ingen for å undersøke dem. Vi var i kontakt med Statens Naturoppsyn, som sa at fugledødsfall er vanlig om vinteren og når det er kaldt, sier leder Stig Atle Vange i Mattilsynet. Del

LES OGSÅ: Massedød fugl i Badeparken.

Ikke melding om flere

– Fikk dere melding om flere døde fugler i Sandefjord?
– Nei, det gjorde vi ikke, sier Vange, som vil følge med på saken. Også han har fått med seg fugledødsfallene i USA og i Sverige.

Sandefjords Blads lesere er oppriktig bekymret for hva som skjer med fuglene våre.

Gir fuglene mat

– Vi er fugleelskere, og mater fugler så snart vinteren kommer. Før jul hadde vi hundrevis av fugler i alle slag på matbrettene ute; småfugler, ulike hakkespetter, svarttrost, duer og mye mer. Det var rene korsangen og vårstemningen ute. Helt plutselig forsvant alle sammen for tre dager siden, sier Kari Thorbjørnsen i Vesterøyveien.
– Det er helt stille ute nå. All maten på brettene står urørt. Vi har i tillegg hengt ut mange nøtteposer som fuglene liker svært godt, samt meiseboller og julenek. Dette er nærmest urørt. Det har vi ikke opplevd før, sier Thorbjørnsen.

Uforståelig

Hun forteller at det ikke finnes noen døde fugler som de kan se.

–Vi er nysgjerrige om andre har opplevd det samme som oss. Da bør man kanskje si ifra om det. Det som har skjedd er helt uforståelig for oss, sier Kari Thorbjørnsen.

Naturforvalter Egil Soglo i Statens Naturoppsyn sier at han snakket med Mattilsynet om de døde fuglene i Badeparken i fjor høst.

Ville blitt undersøkt i dag

– Hadde de døde fuglene i Sandefjord blitt funnet samtidig med at det dør fugler på en merkelig måte i USA og Sverige, ville vi nok undersøkt dem også. Men det ble ikke gjort, sier Soglo. Han fortsetter: Det er ikke uvanlig at fugler dør om vinteren, men hva som har skjedd nå er det vanskelig å si noe om. Det er innhentet prøver av de døde fuglene i både USA og Sverige, og det vil kanskje gi svaret på gåten. Men jeg tror ikke det har vært sykdom, for dette synes å ha vært en akutt hendelse som har tatt livet av mange fugler samtidig. Hadde det vært sykdom, hadde de ikke falt ned så konsentrert. Dessuten er det store geografiske avstander, og er snakk om forskjellige typer fugler.

Mange dør om vinteren

Han forteller at mange fugler døde i den tøffe vinteren sist år, og at mange vil dø denne vinteren også.

– Men meis, spurv og fink – som alle er vant til det norske klimaet – burde klare seg, sier han.
Nå ber han folk være oppmerksomme.
– Dersom man finner flere fugler døde på samme sted, bør man følge med. Har det skjedd naturlig? Hvis det ikke har skjedd naturlig, bør man vurdere å varsle Mattilsynet, sier Egil Soglo.

Artikkeltags