Nå er de “voksne”

Erlend Theimann, Kristoffer Sæle, Silje Marie Sti og Sina Schulze Skjelbred på vei opp til scenen for å konfirmeres. Alle foto: Olaf Akselsen

Erlend Theimann, Kristoffer Sæle, Silje Marie Sti og Sina Schulze Skjelbred på vei opp til scenen for å konfirmeres. Alle foto: Olaf Akselsen

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Med ny kunnskap om etikk og identitet, tok i helgen 207 ungdommer steget inn i de voksnes verden.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Det er mai og tiden er inne for konfirmasjoner. I Sandefjord, Andebu og stokke var det i år 207 ungdommer som tok et litt annet valg enn hva tradisjonene tilsier. De valgte å konfirmere seg humanistisk i stedet for å stå til en kristelig konfirmasjon.


I løpet av fire seremonier har Hjertnes vært fylt opp med bunader, familie, taler og sang, med ungdommene i sentrum.

– Det er et veldig godt alternativ til de som ikke er religiøse eller mener det er rett for seg selv. Det er viktig å kunne stå inne for den konfirmasjonen man velger, forteller seremonileder Charlotte Jahren Øverbye.

Det er et veldig godt alternativ til de som ikke er religiøse

Nye synspunkter

Blant de som valgte den humanistiske versjonen av konfirmasjonen, var Silje Marie Sti (14).

– Jeg er ikke døpt og jeg er ikke kristen, så dette føltes normalt for meg, forteller hun.
Etter å ha deltatt på kursene til Human-Etisk Forbund, som resulterte i seremonien i Hjertnes, ser hun litt annerledes på enkelte ting.

– Vi har lært mye om identitet og etikk, ting som jeg har fått høre før og kunne. Men nå har jeg endret noen synspunkter fordi vi har diskutert mye, forteller hun.

Blant annet gjaldt det synspunkter på homofili og menneskers identitet.

SE BILDENE: Humanistisk konfirmasjon i Hjertnes.

Fryktelig nervøs

Det var riktignok ikke bare bare å skulle konfirmere seg, skal vi tro ungdommen.
–Før vi gikk inn var jeg et skikkelig nervevrak og redd for å tryne. Det er deilig å være ferdig, forteller hun, selv om hun også påpeker at det var veldig gøy.

Lærte om menneskeverd

Heller ikke femtenårige Sina Schulze Skjelbred er døpt, så også hun valgte å stå til humanistisk konfirmasjon.

– Jeg lærte mye om identitet og forskjeller i verden. Det at alle er like mye verdt, og ting som man vet men ikke vanligvis tenker så mye over, forteller hun.

Erlend Theimann, Kristoffer Sæle, Silje Marie Sti og Sina Schulze Skjelbred på vei opp til scenen for å konfirmeres.

Ønsket ikke penger

Når det gjaldt gaveønsker, var de to jentene stikk motsatt. Mens Sina ønsket seg penger som de fleste andre konfirmanter, syntes Silje det bare var kjedelig.

– Jeg ønsker meg en klokke, moped eller pc. Det blir kjedelig med penger, og mange blir skuffet hvis de får for lite i forhold til forventningene, eller i forhold til hva andre får, mener hun.

Artikkeltags