Omvendt voldsalarm

Kritisk: Advokat Ann-Iren Skjelbred mener at både påtalemyndigheten og retten bør vurdere å bruke elektronisk kontaktforbud mot en Sandefjord-mann som er dømt for drapstrusler mot eksen.Foto: Sigurd Øie

Kritisk: Advokat Ann-Iren Skjelbred mener at både påtalemyndigheten og retten bør vurdere å bruke elektronisk kontaktforbud mot en Sandefjord-mann som er dømt for drapstrusler mot eksen.Foto: Sigurd Øie

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Advokat Ann-Iren Skjelbred mener at mannen som er utestengt fra Sandefjord sentrum i tre år, burde blitt dømt til å bære en omvendt volds­alarm.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

En omvendt voldsalarm vil si at en gjerningsmann bærer en fotlenke etter at retten har bestemt det. Denne alarmen vil slå ut kun dersom vedkommende går innenfor et område han er pålagt å holde seg borte fra – et kontaktforbud.

Ann-Iren Skjelbred er ­bistandsadvokat for den fornærmede i saken som SB omtalte på mandag. Hun mener at tiltalte er midt i målgruppen for omvendt voldsalarm, som er noe helt nytt i Norge. Så langt er kun én mann dømt til å bære dette, i Sør-Trøndelag.

Skuffet fornærmede

– Min klient er skuffet over dommen mot mannen som har drapstruet og forfulgt henne. Han fikk kanskje en streng straff, men hun mener at han burde hatt elektronisk kontroll – omvendt voldsalarm – i tillegg. Da ville hun følt seg ­tryggere, sier Skjelbred.

Aktor ønsket ikke å be om omvendt voldsalarm i retten, så dette var det bistandsadvokat Skjelbred som prosederte på. Dommeren mente at kontrollen ville bli for vanskelig å kontrollere og opprettholde, og avslo.

Er i målgruppen

– Akkurat det skjønner jeg ikke. Den tiltalte er i målgruppen som justisdepartementet tenkte på da de ga grønt lys for denne typen elektronisk kontroll for halvannet år siden:

an har gjentatte ganger vist at han er i stand til å utøve vold og ikke respekterer besøksforbud. Departementet er helt klare på at tekniske begrensninger ikke skal føre til at man unnlater å prøve omvendt voldsalarm, sier advokaten.

– Min klient mener at fem års kontaktforbud med omvendt voldsalarm vil være bedre beskyttelse for henne enn halvannet år i fengsel, sier Skjelbred.

Saken ble anket til lagmannsretten av den tiltalte, og Skjelbred erkjenner at hun kommer til å ta opp spørsmålet om elektronisk kontroll også i den rettsinstansen.

Bruker gjerne lenke

– Jeg har ikke snakket med min klient etter at dommen falt, og da anket han, sier forsvarer ­Kirsten Birgitte Sigmond.
– Hva mener din klient om omvendt voldsalarm?
– Han vil heller bruke det i fem år enn å sitte i fengsel i halvannet år. Det mener han blir et mindre inngrep, sier Sigmond.

Artikkeltags