Privatetterforsker snoker i skattelistene for deg - du forblir anonym

Anonym: Privatetterforsker Thomas Mathiesen i Etterforsker 1 tilbyr alle å sjekke hva naboen tjener, helt anonymt – mot et gebyr på 250 kroner per sjekk. Foto: Sigurd Øie

Anonym: Privatetterforsker Thomas Mathiesen i Etterforsker 1 tilbyr alle å sjekke hva naboen tjener, helt anonymt – mot et gebyr på 250 kroner per sjekk. Foto: Sigurd Øie

Av og
Artikkelen er over 4 år gammel

Det er ikke like attraktivt å snoke i skattelistene når naboen kan se at du har gjort det. Men her er løsningen på problemet: Lei en privatetterforsker til å gjøre jobben.

DEL

Det nye med årets skattelister er at alle som sjekker dem, selv blir registrert. Dermed kan alle se hvem som snoker i innteken deres.

– Når vi sjekker personer ellers i året leter vi også i skattelistene. Slik sett blir ikke denne tjenesten noe nytt for oss. Det blir en tilleggstjeneste og forlengelse av ting vi gjør hver dag, sier privatetterforsker Thomas Mathisen.

Han jobber sammen med flere andre privatetterforskere i Etterforsker 1.

LES OGSÅ: Vil ha slutt på offentlige skattelister

1.000 sjekker per dag

Tjenesten fra privatetterforskeren er tilgjengelig fra fredag morgen, samme dag som skattelistene legges ut. Tjenesten kan bestilles fra websiden til Etterforsker 1.

– På denne måten blir den som ønsker å sjekke naboen helt anonym, lover Mathiesen.

Det koster 250 kroner per person du ønsker å sjekke opp. Svar får du innen 24 timer.

LES OGSÅ: Nå kan du få vite hva kolleger tjener

– Dette er lovlig

– Er dette lovlig?

– Ja. Vi har sjekket med både skatteetaten og datatilsynet, som begge sier at vi kan gjøre dette – helt lovlig. Da er det bare å sette i gang, sier privatetterforskeren.

Mathiesen regner med at det kommer til å bli en del å gjøre fredag, men det sitter folk klare fra fredag morgen.

– Vi regner med å klare 1.000 skattesjekker per dag, sier han.

Mathiesen setter følgende krav til sine klienter: Man må være over 16 år – det tilsier reglene for å snoke i skattelistene.

– Ut over det trenger vi bare en mailadresse fra kunden. Vi trenger ikke å vite hvem han eller hun er. Men vi tilbyr i første omgang denne tjenesten kun til privatpersoner, ikke bedrifter, understreker han.

Thomas Mathiesen sier at han personlig ikke liker at alle som blir sjekket, skal vite hvem som er nysgjerrige på hvor mye de tjener.

LES OGSÅ: – Jeg synes det er motbydelig

– En restriksjon

– Nei, jeg liker ikke den restriksjonen. For det er det det er. Hvis alle får vite hvem som søker, blir det færre som ønsker eller våger å sjekke skattelistene. Folk tør ikke av redsel for at det skal komme ut at de snoker. Og da blir plutselig tjenesten mer lukket enn det som opprinnelig var meningen. Det synes jeg ikke noe om, sier privatetterforsker Thomas Mathiesen.

– Helt latterlig

Stortingsrepresentant Harald Nesvik (FrP) reagerer kraftig på etterforskerens praksis.

– Dette er kroneksempelet på at vi bør gå over i neste fase, nemlig et totalforbud mot å legge ut skattelistene. Jeg kommer til å ta kontakt med finansminster Siv Jensen for å så fort som mulig å se på dette, sier han.

Nesvik sier at den nye ordningen med registrering av "snokeren" er kommet for å sikre enkeltpersoner mot misbruk av skattelistene.

– Vi ser jo at folk ikke alltid er ute etter å finne ut av hvem som er de rikeste, men hvem som tjener minst. Det er ikke noe hyggelig for barn som blir utpekt som den i klassen med de fattigste foreldrene. Hvis folk unngår ordningen med registrering ved hjelp av byråer som utfører søket for dem, tror jeg mange vil bli oppgitt og irritert, sier han.

Ikke sagt det er lovlig

Skatteetaten bekrefter at Thomas Mathiesen har vært i kontakt med dem, men de har ikke fortalt ham at å snoke i skattelistene på vegne av andre er lovlig.

Vi har bedt ham om å ta kontakt med datatilsynet, sier presseansvarlig i Skatteetaten, Anne Kirkhusmo.
 

Artikkeltags