Rygge i minus, Torp i pluss

Torp har havnet under Rygge i antall reisende, men lufthavnsjefen er skråsikker på at veksten kommer tilbake. Foto: Per Gilding

Torp har havnet under Rygge i antall reisende, men lufthavnsjefen er skråsikker på at veksten kommer tilbake. Foto: Per Gilding

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Siden starten i 2007 har Rygge Sivile lufthavn tapt over 300 millioner kroner. I 2010 ble resultatet før skatt et tap på solide 38,9 millioner.

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

Det gikk adskillig bedre her i Sandefjord. Sandefjord Lufthavn Torp kunne legge fram et resultat på 35,4 millioner i pluss.

Del på Facebook

Mens Rygge har tapt over 300 millioner siden 2007, har Sandefjord Lufthavn et overskudd på over 160 millioner kroner.

LES: RYGGE - TORP: 3-0

Rygge mot pluss

Nå skal det sies at Rygge har sterk trafikkvekst og kan være i pluss i løpet av 2012. I år regner flyplassen med 1,8 millioner reisende. Med 2,5 millioner passasjerer skal flyplassen gå i pluss.

De to største eierne, Thon Holding og Orkla Eiendom, har vært tålmodige og øst inn hundrevis av millioner med håp om god inntjening på sikt.

Nå ser det ut som om Rygge er på rett vei, men det er fortsatt usikkerhetsmomenter. Trafikkveksten vil kreve utbygging.

En merkelig forskjell mellom Torp og Rygge er driftsinntektene. Tross mange reisende hadde Rygge bare 187 millioner i inntekter, mens Torp hadde 264 millioner.
Også driftsutgiftene på Rygge er lavere.

Lufthavnsjefen på Rygge, Pål F. Tandberg, mener at forklaringen på forskjellene kan være måten å føre regnskap på, og at man på Rygge har satt ut flere tjenester.

– Nå går det i riktig retning. De røde tall vi har hatt skyldes mye avskrivninger etter investeringene sier Tandberg

Avhengig av Ryanair

Rygge er nå svært avhengig av Ryanair, slik Torp var i mange år.

Ryanairs inntog på Rygge er ikke så godt mottatt i et voksende Norwegian. Norwegian var først ute på Rygge, men har trappet ned til 20 avganger i uken mot Ryanairs 120.

Det kan hende at Norwegian forsvinner helt fra Rygge. Selskapet skal ta en avgjørelse i løpet av august.

– Dersom Norwegian skulle forsvinne vil vi jobbe for å få inn et annet selskap i tillegg til Ryanair, sier Tandberg.

Torp ingen taper

Adm. direktør Alf-Reidar Fjeld i Sandefjord Lufthavn medgir at færre flyr via Sandefjord i år, og at man trolig ender på rundt 1,5 millioner reisende.

– Selv om vi har en nedgang nå, er vi ingen taper. Veksten kommer tilbake.

– Hva begrunner du det med?

– Vi ligger i en region hvor mange vil reise både innenlands og utenlands. Det har også flere flyselselskaper sett, og vi har dialog med flere. Jeg er overbevist om at trafikken på Torp vil gå opp igjen, sier Fjeld.

LES OGSÅ: FRYKTER AT RYANAIR "SPISER" RYGGE

Artikkeltags