26-åringen jobber som lagerarbeider i en fotobutikk i Møllergata 4 og spiste på lunsjrommet da bomben smalt klokken 15.26 fredag.

Del på Facebook

– Plutselig eksploderte det. Vinduene knuste i butikken, og utenfor så jeg folk som forsøkte å unngå vinduer som falt fra bygningene i gata, sier han.

Filmet hendelsene

Pettersen forsto ikke hva som hadde skjedd, og gikk ut for å få oversikt.

– Jeg og en kamerat tok frem mobilen og filmet mens vi gikk, det var en refleks nesten. Det var helt forferdelig, men jeg var heldig som ikke fikk se så mange hardt skadde. En bekjent kom veldig tidlig til stedet og så de omkomne, forteller han.

Reiste hjem for å få perspektiv

Pettersen reiste hjem til familien i Sandefjord etter sjokkopplevelsen for å få ting på avstand.

– Jeg trengte litt perspektiv. Det var fullstendig kaos der i minuttene og timene etterpå. Det var politi, sykebil, glass og bygningsmasse overalt. Det var helt uvirkelig. Plutselig var hele gata full av vinduer og ting som er inne i vegger, sier han.

– Burde kommet oss vekk

I ettertid lurer han på hvorfor han gikk nærmere eksplosjonsstedet.

– Vi burde jo egentlig ha kommet oss vekk, men forsto ikke hva som hadde skjedd. Det skjer jo aldri sånt i Norge. Jeg ble nok litt slått ut av lyden og trykket, sier han.

Synes han var heldig

Da Eirik Pettersen kom ut på gaten, så han biler som lå på siden og fasader som var bøyet innover.

– Det er helt vilt. Jeg aner ikke når vi kan begynne å jobbe igjen, for hele den bydelen der jobben min ligger har ødelagte fasader. Lunsjrommet vårt ligger i bunnen av bygningen, og jeg er veldig heldig som ikke fikk glass i ansiktet eller ble skadet på noen måte, sier han.

Skulle på kjærestetur

Ekteparet Einar Barth og Elisabeth Holand Barth skulle til Oslo på en hyggelig shopping og kjærestetur.

Den varte i en knapp halvtime.

– Vi skulle på XXL for å handle sportsutstyr, men Einar v ar sulten så vi tok en kjapp tur innom McDonalds i Nedre Slottsgate som ligger ganske nærme regjeringskvartalet, sier Elisabeth.

Sprang ut på gaten

Det var mens de satt der inne, bomben smalt.

– Det var en forferdelig opplevelse. Det var et slik smell, og så kom det voldsomt lufttrykk. Vi sprang ut med en gang, og skjønte fort hva det var. Så sprang vi raskt vi kunne vekk og i motsatt retning fra der røyken var, sier hun.

Hele veien mens de løp vekk, tråkket de i glasskår fra knuste vinduer. De møtte folk som var redde og gråt.

– Vi visste ingenting. Vi ringte hjem for at noen skulle prøve å fortelle oss hva som hadde skjedd. Så sjekket vi ut fra hotellet, tok bilen og kjørte hjem til Sandefjord, forteller hun.

Uoversiktlig

Einar Barth sier situasjonen var veldig uoversiktlig, men at han umiddelbart forsto at det var en terrorhendelse.

– Det var for stort smell til å være noe annet. Derfor tok vi beina fatt og løp av sted. Det var en veldig ekkel følelse, sier han.

Brevark fløy rundt

Ekteparet hadde hotell i nærheten av rådhuset i Oslo. Over alt bar byen preg av hendelsen.
– Selv om, vi var et godt stykke unna der hvor bomben smalt, kom det brevark gjennom lufta. Folk kom løpende og gående i alle retninger med glass og støv i håret, sier han.