Seks av ti unge mobbes digitalt

Varden ungdomsskole er én av 50 skoler i landet som nå får besøk av Bruk Hue kampanjen mot digital mobbing og trygg bruk av nett og mobil. – Vi kommer til å være mer forsiktige nå, sier Robert Isachsen (15) og Rebekka Hoff (15). Foto: Per Langevei

Varden ungdomsskole er én av 50 skoler i landet som nå får besøk av Bruk Hue kampanjen mot digital mobbing og trygg bruk av nett og mobil. – Vi kommer til å være mer forsiktige nå, sier Robert Isachsen (15) og Rebekka Hoff (15). Foto: Per Langevei

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Varden-elevene Robert Isachsen og Rebekka Hoff kjenner farene – de har blitt «faceraped».

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

– Det skjer hele tiden. Venner utgir seg for å være andre, sier Rebekka Hoff.Over lengre tid ble hun såkalt «faceraped». Hun har ikke tatt det helt alvorlig, men etter et foredrag om digital mobbing ved Varden ungdomsskole torsdag, kommer hun på andre tanker.

– Det var egentlig mobbing.

Robert Isachsen har opplevd det på samme måte. Han kommer til å være mer forsiktig med mobilen og på nettet nå, etter å ha sett en film om hvilke alvorlige konsekvenser digital mobbing kan ha.

Innendørs hærverk

Alvoret understrekes av foredragsholder Ole Vestøyl i Bruk Hue-kampanjen.

– Det har blitt mindre fysisk hærverk i samfunnet, fordi ungdommene i stedet driver hærverk digitalt, sier han til Sandefjords Blad.

Han viser til flere eksempler der ungdom har fått bøter og fengselsstraff for å ha lagt ut bilder uten samtykke eller på andre måter har mobbet andre. For dem som har blitt utsatt for dette har det i verste fall endt i selvmord.

– Å kalle noen for hore i en sms er straffbar mobbing. Det nytter ikke å si at du bare tulla foran dommeren, eller at du ikke visste at det var ulovlig, sa Vestøyl til Varden-elevene.

Undersøkelser viser at inntil nylig hadde syv av ti ungdommer opplevd slik mobbing. Nå har tallet sunket noe, til 64 prosent, men det er fortsatt altfor høyt, sier Vestøyl.

Andre hensikter

Den digitale faren har også andre sider, som at den kule 17-åringen man tror man kommuniserer med viser seg å være en 48-åring med helt andre hensikter. En annen fare er at en potensiell arbeidsgiver kan finne ting på nettet, som ikke taler til søkerens fordel.

Dessuten ber Vestøyl ungdommene aldri å la mobil eller pc være ubevoktet. En håndsopprekning ved skolen viste at over halvparten av elevene kunne passordet til en venn eller en venninne.

Samtlige elever ved skolen fikk se filmen og høre foredraget. På kvelden var det foreldrenes tur. Ole Vestøyl ba elevene oppfordre sine foreldre om å komme.

– Det er to grunner til at ungdom ikke forteller om digital mobbing. Den ene er hysteriske og kontrollerende foreldre, den andre er at ungdom føler skyld og skam for det de gjør på nettet.

Artikkeltags