Selger innsamlede klær videre

I dette uthuset i Kodal oppbevarer Viktoras Bartusis hundrevis av poser og sekker med brukte klær, før de blir transportert til Litauen. 
Foto: Olaf Akselsen

I dette uthuset i Kodal oppbevarer Viktoras Bartusis hundrevis av poser og sekker med brukte klær, før de blir transportert til Litauen. Foto: Olaf Akselsen

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Viktoras Bartusis fra Sandefjord er mannen bak klistrelappene du får i postkassa di.

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

«Vi trenger desperate din hjelp til å støtte barn og deres foreldre som lever i fattigdom», står det på lappene hans.Men det ikke mange vet, er at klærne Viktoras Bartusis samler inn, blir solgt videre.

– Jeg bruker én til to måneder på å samle inn 10 tonn klær. Så selger jeg partiet til organisasjonen Chernobyl Union of Ucraine for 15.000 kroner, sier han.

Tusenlapper rett i lomma

Store deler av inntektene går til å dekke utgifter for drivstoff og forsikring av kassebilene som kjører rundt i Vestfold og Telemark. Bartusis innrømmer likevel at han sitter igjen med noen tusen kroner etter endt oppdrag, men han ser ikke noe galt i det.

– Jeg gjør ikke noe kriminelt. Jeg hjelper mange folk, hevder han.

Den 28 år gamle litaueren sier han har tre personer som hjelper til med innsamlingen. Disse får «betalt» ved at de får mat og tak over hodet.

Han sier at han kom til Norge i 2008 for å jobbe, og at han har samlet inn klær i ca. to år. Han jobber hovedsakelig i et flyttebyrå, og klesinnsamlingen er noe han driver med ved siden av.

«Noen av dem vil bli solgt»

På lappene som legges i postkassene, står det at innsamlerne ønsker dame-, herre- og barneklær, sko i par og sengetøy.

«Alle dine donerte varer vil bli distribuert i utviklingsland, noen av dem vil bli solgt i veldedighetsbutikker for å dekke våre innsamlingskostnader, mens andre varer vil bli levert til familier som virkelig trenger og kan få nytte av dem. Dine uønskede, brukte klær kan virkelig komme noen til gode», kan man lese der.

Viktoras Bartusis har 15 telefonnumre i telefonkatalogen. Når vi ringer nummeret som står på lappen, er det en mann ved navn Ivar Tangen som svarer.

– Viktoras holder på å lære seg norsk, så jeg hjelper bare til med å svare på telefoner. Han har 10–20 som jobber for seg, og de samler inn klær fra Drammen til Arendal hver dag, sier Tangen.

Fjernet annonser

På ulike nettsteder reklamerer Bartusis for «store mengder original miks av klær, 100 % Norwegian Original». Han skal ha opptil 1.200 euro (ca. 9.100 kroner) pr. tonn, og kan levere opptil 60 tonn i måneden.

Det vil si at Bartusis i teorien kan ta inn over 6,5 millioner kroner i løpet av ett år.

Denne og annen informasjon om virksomheten lå ute på nettstedene gongchang.com og alibaba.com fram til begynnelsen av denne uka.

– Det er ikke jeg som har lagt ut dette, det må være en fiende jeg har. Ingenting av dette stemmer, sier Bartusis.

Opplysningene er nå fjernet og firmanavnet i annonsene gjort om til «Ruslanas mecionisas», med adresse i Oslo.

Politiet vil se på saken

Fungerende krimsjef Roy Hetlelid har ikke registrert noen bedragerisaker knyttet til klesinnsamlingen. Men han blir interessert når Sandefjords Blad ringer.

– Jeg vil sette noen til å se på saken. De skal sjekke ut hva slags foretak dette er. Hvis det her er snakk om ulovlig arbeid, må juristene se på saken og undersøke omfang og eventuell straffbarhet, sier Hetlelid.

Andre møter skepsis

– Det er trist hvis noen utnytter folks giverglede til egen fordel, sier nødhjelpsarbeider og evangelist Hallvard Hasseløy.

Hasseløy har 30 års erfaring med humanitær virksomhet gjennom den landsomfattende innsamlingsaksjonen Open Heart.

Han er overbevist om at mange av klærne fra mer tvilsomme innsamlingsaksjoner blir solgt, og at pengene går rett i lomma på de involverte.

– Mange spør oss «Hva gjør dere med klærne?» At folk spør, tyder på at de er litt obs, sier Hasseløy.

Artikkeltags