Simon og Simon følger en 800 år gammel tradisjon

Ville du ha gitt disse karene jobb? Simon og Simon følger en 800 år gammel tradisjon. Foto: Olaf Akselsen

Ville du ha gitt disse karene jobb? Simon og Simon følger en 800 år gammel tradisjon. Foto: Olaf Akselsen

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Tyskerne Simon og Simon reiser land og strand i tre år og én dag for å få snekkertittelen.

DEL

De to snekkerlærlingene har nå vært to og et halvt år på reisefot med de merkelige tradisjonsbundne klærne. Grunnen er at de følger en 800 år gammel tysk snekkerskikk.

Del på Facebook

Tøft i Norge

Ifølge sedvanen kan de dessuten bare oppggi fornavnene Simon og Simon. Nå har de reist gjennom Tyskland, Sveits, Østerrike, Nederland, Frankrike, Skottland, Danmark og Sverige før de kom til Norge. Men Norge utpeker seg som et land det er vanskelig å få jobb i. Mye verre enn i andre land.
– Vi merker at folk er skeptiske her, og har hatt store vanskeligheter med å få jobb, sier de.
De to kan ikke ta oppdrag fra privatpersoner. Bare byggmestere kan gi dem jobber, og attestere i reisebøkene de alltid har med seg.
– Her i Tønsberg og Sandefjord har vi bare fått stempelet fra kommunen, som bevis på at vi har vært her. Nå reiser vi videre til Tromsø, der en tysk byggmester, som kjenner vår 800 år gamle tradisjon, forhåpentlig kan gi oss et oppdrag, sier de to omreisende snekkerne.

LES OGSÅ: Marte (19) fulgte ikke skolens råd - fikk lærlingeplass

Sjelden vare

I middelalderen reiste snekkerlærlinger rundt i Europa for å få svennebrev. Reisen skulle vare i minimum tre år og én dag, men i dag er det bare 500 personer som har bevart den eldgamle tradisjonen. To av dem er Simon og Simon.
– Vi velger å følge denne tradisjonen, og vi kler oss i de tradisjonelle plaggene. De som velger å bli snekkere på denne måten kan ikke være mer enn 30 år, og de kan ikke være gift eller ha barn, forteller Simon.

I eksil

De to kan reise hvor de vil, bare ikke til hjembyen sin.
Det er forbudt å være nærmere enn 50 kilometer fra hjembyen sin i den tre år lange lærlingeperioden, forteller de.
Det er bare i ekstreme situasjoner, som når et nært familiemedlem er i ferd med å dø, at de kan komme på en snarvisitt hjem.

LES OGSÅ: Kommunen mekket lærlingeplass

Artikkeltags