Slik bevarer du julefreden

Familieterapeutene Britt Landsgård (til venstre) og Merete Grasmo ved Kirkens Familievernkontor i Sandefjord vet hva som skal til for å hindre en konfliktfylt jul med familien. FOTO: OLAF AKSELSEN

Familieterapeutene Britt Landsgård (til venstre) og Merete Grasmo ved Kirkens Familievernkontor i Sandefjord vet hva som skal til for å hindre en konfliktfylt jul med familien. FOTO: OLAF AKSELSEN

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Her er et par råd for å få en triveligere jul: Senk ambisjonene, ikke dra til folk du ikke liker og vær litt rausere enn ellers.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Det er hovedessensen i rådene familieterapeutene Britt Landsgård og Merete Grasmo ved Kirkens Familievernkontor gir alle som nå skal inn i den mest intense familieuka av de alle.
 

- Det knytter seg veldig sterke følelser til jul og forventningene om det perfekte familieliv og den absolutte glede er sterkt til stede. Mange legger et ekstra press på seg selv og andre fordi alt skal være så vellykket. Det trenger ikke være det! sier de to.
 

Terapeutene råder alle til å vurdere hvem de bør eller må være sammen med i jula.

– Om du vet på forhånd at dette ikke blir hyggelig, går det faktisk an å la være å reise. Du må bare forklare det på en saklig og rolig måte, og forsøke å gjøre dette uten å såre, sier de.

Dropp vanskelige tema

Det er uansett lurt å lage klare avtaler på forhånd.
 

– Hvis det er vanskelige temaer i familien, bør man bli enige om å ikke ta opp dette i juleselskapet. Det er rett og slett ikke riktig tid og sted for en vond og vanskelig diskusjon. Og hvis temaene likevel kommer opp og man kjenner at det begynner å «koke» er det best å ta seg en pause, sier de.
 

Begge familieterapeutene påpeker at alkohol forverrer alt.
 

– Alkohol gjør at det bruser litt mer. Det er aldri lurt å diskutere under påvirkning av alkohol, og er det barn tilstede bør krangelen uansett legges vekk.

Lag klare kjøreregler

Det er likevel en utfordring at julen innebærer mye samvær med familie og varme, tette stuer med mer bråk og mindre armslag enn vanlig. I tillegg står barna så i sentrum at mange skilte foreldre prøver å feire sammen med eksen for barnas skyld.
 

Det er ikke nødvendigvis så lurt.
 

– Ekser må ha et ålreit forhold seg i mellom om dette skal funke. Er det konfliktfylt eler iskaldt, vil dette merkes av alle - også barna. Da er det bedre å splitte og feire jul annethvert sted, sier de.
 

Skal man feire jul sammen, må dette være avklart og ha klare spilleregler. Hva er lov å diskutere og snakke om, hva er ikke?

- Vi apellerer veldig til rasjonalitet. Det å holde et kaldt hode i alt det varme, er veldig viktig, i følge familieterapeutene.

Mange føler seg mislykket

De vet nemlig at det alltid kommer opp mye sorg og knuste forhåpninger rundt juletemaet.

– Spesielt hos skilte foreldre er dette påtakelig. Alt skal jo være så vakkert og varmt til jul og familien er i sentrum. Derfor føler en del skilte foreldre seg mislykket, og vil gjerne ha noen å skylde på eller i det minste dele skyld med. Derfor er ikke alle i like godt humør som de ønsker seg. Det er mye tristhet forbundet med julen, og det må man akseptere. Hvis ikke blir den neppe koselig.
 

De to terapeutene har noen enkle råd for hvordan julen kan bli koseligst mulig:
 

– Det er viktig å dempe ambisjonene om renhet og ryddighet. Her ser vi kimen til mange små konflikter som vokser seg store. De som kommer på besøk, må innrette seg etter reglene i huset de kommer til. Det er vertskapet som bestemmer, påpeker de.

Unngå kritikk

Å kritisere og latterliggjøre er heller ingen god medisin for å skape fin stemning.
 

– Noen steder hører vi at besteforeldregenerasjonen synes barna er for uoppdragne eller ikke takknemlige nok, at de bråker for mye , får for mange gaver eller at foreldrene ikke oppdrar dem riktig. Den debatten bør ikke tas julaften. Man skal heller ikke komme opp med «gamle historier» som ripper opp i sår, sier de.

Fokus på seg selv

Tvert i mot: Det beste rådet de kan gi, er å alltid ha fokus på seg selv.
 

– Spør deg selv: Hva kan jeg gjøre for å endre på dette i stedet for å tenke på hva de andre må gjøre. Ta ansvar. Legg konfliktene på is til over nyttår, uansett om de er uenighet om arveoppgjør, utroskap eller andre ting. Alt blir gjerne satt litt mer på spissen i julen, og derfor er det best å la slike diskusjoner være til julen er over.

Artikkeltags